Αυτοδιοίκηση Κρήτη

Αυτή ειναι η πρόταση συμφωνία δήμου Ηρακλείου και ΟΛΗ για τη Χερσαία Ζώνη !

Παρουσία και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το θέμα του επανακαθορισμού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Ηρακλείου τέθηκε επί τάπητος στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία το παρών έδωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού  Λιμένος Ηρακλείου, Απόλλων Φιλιππής.

Σύμφωνα με την απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, ο Δήμος Ηρακλείου συμφωνεί σε ότι αφορά τη μετατόπιση της καθορισθείσας οριογραμμής της Χερσαίας Ζώνης βορειότερα από το ισχύον όριο της στο τμήμα από τη Νέα Αλικαρνασσό έως και την πλατεία 18 Άγγλων με την εξαίρεση της παραλιακής οδού από τη Χερσαία ζώνη και τη δυνατότητα αξιοποίησης των νοτίως της παραλιακής.

Μεταξύ άλλων:

Προτείνεται η κατάργηση της Χερσαίας Ζώνης στο τμήμα από την πλατεία 18 Άγγλων εως το λιμενικό περίπτερο

Προτείνεται η δημιουργία τεσσάρων θυλάκων

Ζώνη Α Λιμενικες εγκαταστάσεις – αντλιοστάσιο – δεξαμενές νερού

Ζώνη Β θεατρικός σταθμός

Ζώνη Γ παλιές λιμενικές  αποθηκες – ΚΤΕΛ ΑΕ

ΖΩΝΗ Δ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Ο Θεατρικός σταθμός παραχωρείται στο δήμο για τα επόμενα 40 χρονια

Επίσης για ανατολικά και δυτικά νεωρια, Κούλε, Μπεντενακι, Λαβύρινθο και ενετικό λιμάνι συμφωνήθηκε να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ, δήμου Ηρακλείου και ΟΛΗ  για την αξιοποίηση και την ανάδειξη τους προς όφελος τόσο των μνημείων όσο και της πόλης και του λιμανιού.

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Φιλιππής ανέφερε ότι “αρχίζει μια αντίστροφη πορεία, αρχίζει μια ανάκαμψη”.

Επεσήμανε ότι το  λιμάνι δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο απο την πολη και χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεργασία Δημου -ΟΛΗ.

“Έχουμε καλά σημάδια για την ακτοπλοΐα. Έχουμε 7 προσεγγίσεις απο το Χονγκ Κονγκ. Από τον Απρίλη μπαίνουν δυο νέα συμβατικά πλοία και μια γραμμή για Ραφήνα” τόνισε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μερική παραχώρηση του λιμανιού, αλλά θα εξεταστούν οι όροι των υποψηφίων επενδυτών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις θέσεις εργασίας
Ανέφερε επίσης ότι ο σχεδιασμός είναι το κτίριο που στεγάζει σήμερα το ΚΤΕΛ να γίνει ναυτικό μουσείο, μόλις λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις στο “Αθηνά”

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο αντιδήμαρχος Μαρίνος Παττακός χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση στο Δήμο της χερσαίας ζώνης ενώ ο Γιάννης Κουράκης επεσήμανε την ανάγκη “να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο της θάλασσας”

“Να εκμεταλλευτούμε αυτή την ιστορική συγκυρία” ζήτησε και η παράταξη των Ενεργών Πολιτών, ενώ αμφότεροι επέρριψαν ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις του ΟΛΗ για τη μη εκμετάλλευση της χερσαίας ζώνης.

Παράλληλα τονίστηκε ότι μπορούν να προσελκυστούν επενδυτές στο λιμάνι.

Υπενθυμίζεται ότι Δήμος Ηρακλείου και ΟΛΗ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μετά τις επίσημες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το Ηράκλειο για την παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης από το λιμάνι στην πόλη. Από τότε προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας με την προοπτική να επικυρωθεί από τα αρμόδια υπουργεία.