Κρήτη Οικολογία

Απρόσκλητος επισκέπτης … φόβος και τρόμος για μουριές και αμπέλια !

Πρόκειται για το xylotrechus chinensis το οποίο, άγνωστο πώς, ταξίδεψε από τη μακρινή Κίνα και… επέλεξε το Ηράκλειο, αφού, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, σε καμία άλλη πόλη της χώρας δεν έχει εντοπιστεί το ξυλοφάγο έντομο που καταστρέφει τις μουριές.

Κινέζικη… εισβολή από ξυλοφάγο έντομο που έχει αδυναμία στις Μουριές  έχει σημάνει συναγερμό στον Δήμο Ηρακλείου! Ήδη έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, ώστε να ληφθούν αμέσως μέτρα, καθώς, εάν το έντομο φτάσει στα αμπέλια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τους καλλιεργητές.

Πρόκειται για το  xylotrechus chinensis το οποίο, άγνωστο πώς, ταξίδεψε από τη μακρινή Κίνα και… επέλεξε το  Ηράκλειο, αφού, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, σε καμία άλλη πόλη της χώρας δεν έχει εντοπιστεί το ξυλοφάγο έντομο που καταστρέφει τις μουριές. Ήδη έχουν κοπεί περισσότερα από 100 δέντρα και αναμένεται να κοπούν άλλα 100, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από το έντομο. Συνολικά στην πόλη υπάρχουν περισσότερες από 6.000 μουριές οι οποίες ελέγχονται μία μία, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από το έντομο και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Σοβαρά  προβλήματα μουριών που έχουν προσβληθεί από το έντομο εντοπίζονται  στην περιοχή του Ατσαλένιου, της Δημοκρατίας, του Πόρου, της Χρυσοπηγής, των Πατελών, της Ανάληψης και της  Ν. Αλικαρνασσού, ενώ σε μικρότερη έκταση στην περιοχή του Μασταμπά.

Φόβος και τρόμος για τα αμπέλια

«Ο μεγάλος μας φόβος είναι να μην μεταφερθεί το έντομο στις καλλιέργειες των αμπελιών οι οποίες απειλούνται με απόλυτη καταστροφή» τονίζει ο υπεύθυνος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου Νίκος Φακουρέλης, ο οποίος δεν κρύβει την έκπληξή του για το γεγονός ότι το Ηράκλειο είναι η μοναδική πόλη σε ολόκληρη τη χώρα, στην οποία έφτασε το κινέζικης καταγωγής ξυλοφάγο έντομο.

Πηγή:patris.gr

 

 

www.1069.gr