Ενέργεια Κρήτη

Το κυνήγι του «μαύρου χρυσού» και οι “στόχοι” νότια της Κρήτης

Νέα ισχυρά ευρήματα για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου

 Στη «φλεγόμενη» από το κυνήγι του “μαύρου χρυσού” γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βάζουν την Ελλάδα νέα ισχυρά ευρήματα για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους «Τα Νέα» το επιστημονικό προσωπικό της Total και της ExxonMobil, που μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέθεσαν στον διεθνή διαγωνισμό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προσφορά για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας στις δυο προαναφερόμενες περιοχές, εντόπισε μέσα από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και τις μελέτες της ΕΔΥ 16 στόχους που ενδεχομένως να κρύβουν μεγάλες ποσότητες παγιδευμένου φυσικού αερίου.

Οι δυο πολυεθνικές Total και ExxonMobil δεδομένου ότι αναμένεται το φθινόπωρο να ξεκινήσουν τος σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο. Ουσιαστικά αυτό ισοδυναμεί με κίνηση στρατηγικής από τις δυο εταιρίες καθώς την ίδια περίοδο η Exxon Mobil προγραμματίζει να κάνει γεώτρηση  στο Οικόπεδο 10 της Κύπρου.

Τι δείχνουν τα  ευρήματα στα οικόπεδα Νότια της Κρήτης

Σύμφωνα με τις ερμηνείες των σεισμικών δεδομένων, πρόκειται για 16 στόχους που πιθανόν να κρύβουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα ο χάρτης που παραθέτει το δημοσίευμα παρουσιάζει συγκεντρωμένους μεσσήνιους εβαπορίτες ή με απλά λόγια άλατα που καλύπτουν ανθρακικά πετρώματα.

Από αυτούς τους 16 στόχους οι 12 βρίσκονται στα δυο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, συνολικού εμβαδού περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα ευρήματα αυτά όπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ» φαίνονται από τις σεισμικές έρευνες που είχε κάνει η νορβηγική PGS το 2012.

Στελέχη της ΕΔΕΥ υπολογίζουν ότι έως το τέλος του Μαρτίου θα έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών και θα έχουν υποβάλλει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη τη γνωμοδότηση τους.