Ελληνική Οικονομία Επικαιρότητα

Περιμένοντας το δολάριο: Ποιες αμερικανικές επενδύσεις προσδοκά να φέρει στην Ελλάδα η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Πέραν των εξοπλιστικών και της χρήσης της βάσης στην Σούδα η επίσκεψη Α.Τσίπρα στις ΗΠΑ θα έχει ως στόχο να φέρει στην Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η κτηματαγορά και οι ψηφιακές τεχνολογίες

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης η ατζέντα του πρωθυπουργού έχει βάλει πολύ ψηλά τα οικονομικά θέματα καθώς η χώρα πρέπει να παρουσιάσει σαφή σημάδια ανάκαμψης στους επόμενους μήνες.

Η ελληνική αποστολή που πέταξε για τις ΗΠΑ, λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση Τσίπρα με Τραμπ, θα έχει συναντήσεις με ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και με Αμερικανούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

 

Η ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει επαφές-παρουσιάσεις με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τραπεζών και Funds όπως η Deutche Bank, η BlackRock, η Bank of America, η Merill Lynch και η JP Morgan.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή το απόγευμα η JP Morgan, με ακροατήριο 600 επενδυτές, fund managers και τραπεζίτες.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα μιλήσει για το χρέος και την πορεία υλοποίησης προγράμματος για την ανάπτυξη της χώρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος θα αναφερθεί στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του κ. Χαρίτση θα κινηθεί σε 4 πεδία.

Θα παρουσιάσει την βελτίωση που παρουσιάζουν οι μακροοικονομικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας, τους λόγους που κάνουν την Ελλάδα αυτή την στιγμή έναν από τους δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς, θα αναφερθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι στην διάθεση των επενδυτών και στην ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση με την ηγετική ομάδα του Doing Business, του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσιάζει κάθε χρόνο την παγκόσμια κατάταξη για την ευκολία του επιχειρείν σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια έκθεση του Doing Business αξιολογεί το κατά πόσο κάθε οικονομία διευκολύνει τις επενδύσεις, κυρίως από νομοθετική πλευρά και παρουσιάζει την κατάταξη των χωρών, ανάλογα με τις επιδόσεις τους

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά ως προς την «οικονομική ελευθερία». Οι μνημονιακοί νόμοι επέβαλαν τόσους περιορισμούς στην κυκλοφορία του χρήματος και στην κερδοφορία που πρακτικά οι Έλληνες κάθονται «ακίνητοι»

Όπως ήδη έχουμε πει στο pronews.gr μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται στην Ελλάδα για να «γεμίσει» το κενό που η Τουρκία άφησε στο γεωπολιτικό «ασυνείδητο» των ΗΠΑ μετά την ρήξη ανάμεσα στις δύο χώρες, με την υπερδύναμη να προχωρά σε αναστολή εκδόσεως βίζας κάτι που παλαιότερα έχει πράξει για χώρες τύπου Ιράν και Λιβύης.

 

 

 

www.1069.gr