Επικαιρότητα Τουρκία

Βλέπει παντού «εχθρούς» ο Ρ.Τ.Ερντογάν – Εκκαθαρίσεις και στην ΜΙΤ

Μετά τις τουρκικές ΕΔ και τον δημόσιο τομέα ο Ρ.Τ.Ερντογάν ξεκίνησε τις εκκαθαρίσεις και στην ΜΙΤ την οποία είχε κρατήσει τελευταία για ευνόητους λόγους καθώς είναι η νευραλγική υπηρεσία που κρατάει στην εξουσία τον Τούρκο πρόεδρο.

Βλέποντας παντού «εχθρούς» και πράκτορες του Φ.Γκιουλέν οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 63 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πρώην υπαλλήλων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιμάμη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

To ζήτημα της ΜΙΤ είναι όντως πολύ ευαίσθητο. 

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σε 21 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί στις ΗΠΑ από το 1999, ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016

Ο ίδιος το αρνείται αλλά η ισχύς του Τάγματος Γκιουλέν ήταν όντως πολύ μεγάλη και αριθμούσε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη ενώ ο ίδιος το κατεύθυνε από τις ΗΠΑ

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν και περίπου 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τον ίδιο λόγο.

Στην Δύση έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ με τις εκκαθαρίσεις αυτές αλλά οι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής: Είτε γιατί όντως κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε γιατί όντως χάνουν μια «δεξαμενή» προβλημάτων κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι απαραίτητες εξαιτίας της σοβαρότητας των απειλών που δέχεται μετά το πραξικόπημα κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι η ΜΙΤ δρα και στο εξωτερικό για να αποκαλύψει «συνεργάτες» του Γκιουλέν

Τον Μάρτιο η ΜΙΤ παρέδωσε κατάλογο με τα ονόματα υποτιθέμενων υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (ΒΝD)

Ο κατάλογος αυτός περιείχε, εκτός από τα ονόματα, και διευθύνσεις 300 ατόμων και 200 σχολείων και ενώσεων τα οποία η τουρκική κυβέρνηση υποπτεύεται ότι υποστηρίζουν τον Γκιουλέν στην Γερμανία. Για πολλά άτομα τα οποία κατονομάζονται υπάρχουν αριθμοί κινητών τηλεφώνων, ακόμα και φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν προφανώς κρυφά.

Εκπρόσωπος της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δήλωσε τότε στον Τύπο ότι ειδοποίησε τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στον κατάλογο και τα προειδοποίησε να μην ταξιδεύουν την Τουρκία για να μην υποστούν συνέπειες και να αποφεύγουν να πηγαίνουν στα προξενεία της Τουρκίας.

Ήδη εδώ και καιρό η Γενική Εισαγγελία της Γερμανίας ερευνά κατά πόσον η τουρκική κοινότητα DITIB κατασκοπεύει μέσω των τζαμιών Τούρκους πολίτες και στέλνει πληροφορίες στην Άγκυρα.

Όπως φαίνεται όμως η ΜΤΙ θα κατασκοπεύει την ίδια την ΜΙΤ

 

 

1069.gr