Διεθνή Επικαιρότητα

Στο Eurogroup η υπόθεση Γεωργίου

H υπόθεση Γεωργίου, τείνει να εξελιχθεί σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της Ευρωζώνης και θα ενταχθεί στην ατζέντα της άτυπης συνάντησης των 19 υπουργών οικονομικών στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.

Δύο πηγές της Ευρωζώνης με καλή γνώση του ζητήματος, επιβεβαίωσαν στο Real.gr ότι η προεδρία του Eurogroup και η Κομισιόν θα ανασύρουν την επιστολή της 23ης Αυγούστου 2016 που υπογράφουν ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι Μοσκοβισί και Τάισεν με την οποία ζητείται όχι μόνο η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η προστασία των στελεχών της, αλλά και η ετήσια παρακολούθηση της υπόθεσης, με αναφορά στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως και η πληροφόρηση του ελληνικού κοινού για το ζήτημα των στατιστικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά θετικές θεωρούνται οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στον γερμανικό Τύπο. Ο Υπουργός εξήγησε ότι ουδείς στην κυβέρνηση αμφισβητεί τα στοιχεία της εποχής Γεωργίου – τα μόνα αληθή στοιχεία – και προ του 2010 οι κυβερνήσεις είχαν αποκρύψει το ύψος των δαπανών ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Νοσοκομείων κτλ.

Σε σχέση όμως με την επιστολή των τριών, ή τήρηση των όρων της οποίας ήταν προαπαιτούμενο για εκταμίευση προηγούμενων δόσεων, η υπόθεση δεν μπορεί να τελειώσει εκεί. Συγκεκριμένα και καθώς η καταδίκη του Α.Γεωργίου φορούσε γραφειοκρατικό ζήτημα (το αν ζητούσε τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ για να αποστείλει τα στοιχεία) αποδεικνύεται ότι το Δικαστήριο βρήκε πάτημα σε κάποιον ελληνικό νόμο. Οι βέλτιστες πρακτικές όμως της Eurostat προβλέπουν πως τα στοιχεία τα αποστέλλει ο Πρόεδρος και όχι το ΔΣ. Συνεπώς η ελληνική νομοθεσία θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψιν τις βέλτιστες πρακτικές της Eurostat. Αυτό είναι ζήτημα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, που έπρεπε να είχε επιληφθεί το θέματος.

Επιπλέον και καθώς η δίκη, ανεξαρτήτως πραγματικού αντικειμένου, χρησιμοποιείται από “κύκλους” για τη συντήρηση της συνωμοσιολογίας για το τάχα φουσκωμένο έλλειμμα, η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει δημόσια και ρητά κα στο εσωτερικό. Αυτό προβλέπει η επιστολή. Εν ολίγοις πρέπει τα στελέχη της να καταδείξουν και στο εσωτερικό τη διασπορά ψευδών ειδήσεων γύρω από το ύψος του ελλείμματος του 2009 (όπως επικυρώθηκε στα τέλη του 2011) και να φερθούν σε όσους τις διασπείρουν, όπως έχουν πράξει σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Για τις Βρυξέλλες ελεγχόμενα πρόσωπα, όπως όσοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ψευδή βεβαίωση δημοσιονομικών δεδομένων προς την Κομισιόν και τη Eurostat κατά τα έτη 2007, 2008 και 2009 (η πλαστογράφηση είχε αρχίσει νωρίτερα) δεν μπορούν σήμερα να προσπαθούν να ναρκοθετήσουν την ιδιοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και τις θυσίες του ελληνικού λαού έπειτα από επτά χρόνια. Οι δαπάνες έγιναν ο λαός τις πλήρωσε και όλα φάνηκαν στο ύψος του χρέους, το οποίο εξυπηρετείται με την αλληλεγγύη (επιτόκια κάτω της μονάδας, περίοδος χάριτος, εξαιρετικά μακρές λήξεις και τρεις αναδιαρθρώσεις) των Ευρωπαίων εταίρων.

Να μην λησμονούμε άλλωστε ότι στο τιμόνι του Eurogroup που διαπίστωσε τις αξιόποινες πράξης της ΕΣΥΕ (πλαστά και ψευδή στοιχεία, πολιτικές παρεμβάσεις κτλ) ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος γνωρίζει εξαιρετικά καλά την κατάσταση, θυμάται του πρωταγωνιστές και ξέρει τις πολιτικές τους διασυνδέσεις. Θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό λάθος για κάποιους να το υποτιμήσουν αυτό.

 

 

 

www.1069.gr