ΑΙ

Nvidia: Νέα πλατφόρμα για ανθρωποειδή ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη

Η πλατφόρμα του «Project GR00T» περιλαμβάνει έναν κεντρικό υπολογιστή και ένα πακέτο λογισμικού ΑΙ για την επικοινωνία του ρομπότ με τον έξω κόσμο.

Η αμερικανική Nvidia, ηγέτης στους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε ότι λανσάρει μια νέα πλατφόρμα υλικού και λογισμικού για ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία θα εξοπλιστούν έτσι με λειτουργίες παραγωγικής ΑΙ για να κατανοούν οδηγίες και να εκτελούν περίπλοκες εργασίες.

«Αυτά τα εξυπνότερα, ταχύτερα, καλύτερα ρομπότ θα αναπτυχθούν στις βαριές βιομηχανίες όλου του κόσμου» δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας ο Ρεμπ Λεμπαρέντιαν, αντιπρόεδρος της Nvidia.

«Συνεργαζόμαστε με το παγκόσμιο οικοσύστημα ρομποτικής και προσομοίωσης για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και διάδοσή τους» είπε.

Η πλατφόρμα του «Project GR00T» περιλαμβάνει έναν κεντρικό υπολογιστή με επεξεργαστή Nvidia και ένα πακέτο λογισμικού ΑΙ για την επικοινωνία του ρομπότ με τον έξω κόσμο.

Χάρη στο λογισμικό αυτό η μηχανή θα μπορεί να μαθαίνει από επιδείξεις, να λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες εμπειρίες της και να δέχεται οδηγίες στη μορφή ανθρώπινης γλώσσας ή βίντεο, ανέφερε η εταιρεία.

Χάρη στις υψηλές επιδόσεις του κεντρικού υπολογιστή τα ρομπότ θα μπορούν όχι μόνο να εκτελούν σύνθετες εργασίες αλλά και να αλληλεπιδρούν με άλλες μηχανές ή με ανθρώπους, είπε.

Η πλατφόρμα GR00T απευθύνεται σε «οποιαδήποτε ενσωμάτωση ρομπότ σε οποιοδήποτε περιβάλλον», υποστηρίζει η Nvidia.

Η εταιρεία ανέφερε ότι θα λανσάρει προ-εκπαιδευμένα μοντέλα ΑΙ και άλλο λογισμικό που βελτιώνει τις κινητικότητα ρομποτικών βραχιόνων και επιτρέπει τη χρήση πολλαπλών καμερών.

Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να εκπαιδεύουν οι ίδιοι τα μοντέλα για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων.

Η ανακοίνωση της Nvidia έρχεται μετά τον πρόσφατο πυρετό επενδύσεων στην αμερικανική Figure AI, η οποία αναπτύσσει βιομηχανικά ανθρωποειδή ρομπότ που βασίζονται στην τεχνολογία της OpenAI, δημιουργό του ChatGPT και μεγάλου πελάτη της Nvidia.

Η Figure AI έχει ήδη εξασφαλίσει παραγγελία από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW.