ΑΙ

OpenAI: Εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους χρήστες να δημιουργούν πορνογραφία μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Αντιδράσεις από τους ακτιβιστές, που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT ακυρώνει τα όσα είχε διακηρύξει για την παραγωγή «ασφαλούς και ωφέλιμης» τεχνητής νοημοσύνης

Το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους χρήστες της να δημιουργούν πορνογραφία μέσω τεχνητής νοημοσύνης εξετάζει η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT.

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι απαγόρευση των deepfakes (δηλαδή των βίντεο που με τη συνδρομή ενός ηθοποιού και της τεχνητής νοημοσύνης αντικαθίσταται το πρόσωπο, η εικόνα και η φωνή άλλου ανθρώπου, με σκοπό την εξαπάτηση και τη χειραγώγηση του κοινού), θα εξακολουθήσει να ισχύει και για το υλικό που θα προορίζεται για τους ενήλικες. Ωστόσο, οι ακτιβιστές αντιδρούν, καθώς υποστηρίζουν ότι εφόσον επιτραπεί η πορνογραφία μέσω ΑΙ, η εταιρεία υπονομεύει τη δήλωση αποστολής της για την παραγωγή «ασφαλούς και ωφέλιμης» τεχνητής νοημοσύνης.

Τι αναφέρει η OpenAI

Η OpenAI, η οποία πέραν του ChatGPT έχει δημιουργήσει τη γεννήτρια εικόνων DALL-E, αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπει σε προγραμματιστές και χρήστες να δημιουργούν «υπεύθυνα» αυτό που ονόμασε μη ασφαλές για την εργασία (NSFW) περιεχόμενο μέσω των προϊόντων της. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «ερωτικά, ακραίο αίμα, προσβολές και ανεπιθύμητες βωμολοχίες», αλλά σε «κατάλληλα για την ηλικία πλαίσια». Η εταιρεία θέλει να κατανοήσει καλύτερα τις προσδοκίες των χρηστών και της κοινωνίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Η πρόταση δημοσιεύθηκε ως μέρος ενός εγγράφου του OpenAI που συζητά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της.

«Το να επιτρέψουμε τα deepfakes αποκλείεται»

Η Joanne Jang, υπάλληλος της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που εργάστηκε για το έγγραφο, δήλωσε στον NPR ότι η OpenAI ήθελε να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το αν η παραγωγή ερωτικού κειμένου και γυμνών εικόνων θα πρέπει πάντα να απαγορεύεται από τα προϊόντα της. Ωστόσο, τόνισε ότι τα deepfakes δεν θα επιτρέπονται.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν τον μέγιστο δυνατό έλεγχο στο βαθμό που δεν παραβιάζει το νόμο ή τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων, αλλά το να επιτρέψουμε τα deepfakes αποκλείεται, τελεία και παύλα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθούμε τώρα να δημιουργήσουμε πορνό με τεχνητή νοημοσύνη».

Η ίδια παραδέχθηκε ότι στόχος της εταιρείας είναι να κάνει συζητήσεις για το τι θεωρείται πορνογραφία, λέγοντας ότι υπάρχουν «δημιουργικές περιπτώσεις στις οποίες το περιεχόμενο που περιλαμβάνει σεξουαλικότητα ή γυμνό είναι σημαντικό για τους χρήστες μας», αλλά αυτό θα εξεταστεί σε ένα «κατάλληλο για την ηλικία πλαίσιο».

Προειδοποιήσεις για τους παιδόφιλους

Το Ίδρυμα Internet Watch, μια φιλανθρωπική οργάνωση που προστατεύει τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο, προειδοποίησε ότι οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν γυμνές εικόνες παιδιών, χρησιμοποιώντας εκδόσεις της τεχνολογίας που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Μέχρι στιγμής, η OpenAI θέτει ως κανόνα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της για να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης την απαγόρευση του «σεξουαλικά σαφούς ή υποβλητικού περιεχομένου». Εξαίρεση υπάρχει για επιστημονικό και εκπαιδευτικό υλικό.