Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»
«Χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και χρόνια», είπε ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Υπολογιστικών Συστημάτων του MIT Media Lab και διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, κατά τη συμμετοχή του σε πάνελ κατά τη διάρκεια του «Future Unfold» που διοργάνωσε η Grant Thornton. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις τραπεζικές μας κάρτες ή η μετατροπή φωνής σε κείμενο στο κινητό μας τηλέφωνο βασίζονται σε αλγόριρθμους τεχνητής νοημοσύνης είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, πλέον βλέπουμε την ανάπτυξη chatbots που αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση πελατών και αυτό είναι που αλλάζει ουσιαστικά το παιχνίδι. Όπως είπε ο κ. Μπλέτσας θα πρέπει να υπάρχει διαχείριση της γνώσης, συνδυάζοντας τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) με τις λειτουργίες των μηχανών αναζήτησης.
Εκτόξευση δαπανών 21% σχετικά με την AI στην Ευρώπη το 2025 προβλέπει η Gartner
Τεχνητή Νοημοσύνη και υψηλό κόστος χρήσης
Παρόλα αυτά αναφέρθηκε και στο υψηλό κόστος της Τεχνητής Νοημοσύνης, τονίζοντας ότι το ενεργειακό κόστος για ένα chatbot είναι 100 φορές υψηλότερο από μία απάντηση που θα παίρναμε από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Σημείωσε επίσης ότι είναι πιο προσιτό να αναπτύξει μία επιχείρηση ένα σύστημα παρά να το νοικιάσει από κάποιον πάροχο στο cloud.
Αναφερόμενος στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο κ. Μπλέτσας είπε ότι έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στις εφαρμογές ιατρικής με την αύξηση της ακρίβειας των εκτιμήσεων, ενώ και στον κόσμο των επιχειρήσεων η εκτίμηση ρίσκου γίνεται πλέον με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα.
Από την πλευρά της η κα. Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner και Head of Technology στην Grant Thornton, επικαλέστηκε την «Ιθάκη» του Καβάφη, σημειώνοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ταξίδι και όχι προορισμός, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε».
Όπως είπε η κα. Αγγελοπούλου, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει φέρει μεγάλη εξοικονόμηση στις επιχειρήσεις τόσο σε επίπεδο χρόνου (50 έως 60%) όσο και σε επίπεδο κόστους (έως 30%). Χαρακτηριστικά ανέφερε παραδείγματα όπως η πρόβλεψη αγορών, η εκτίμηση κινδύνου, η προληπτική συντήρηση μηχανημάτων μέσω AI (αισθητήρες) και η εκπαίδευση.
Ειδικά για τους τομείς της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής, η Head of Technology στην Grant Thornton είπε ότι η αύξηση χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης φτάνει το 30%.
Κυβερνοασφάλεια και AI
Σε ερώτημα για το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο κ. Μπλέτσας είπε χαρακτηριστικά «η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο», αναφερόμενος στον προβληματισμό από τη χρήση μοντέλων AI για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού ενώ τόνισε την ανάγκη χρήσης μηχανικής μάθησης στην πρόληψη.
«Πρέπει να επενδύσουμε για να είμαστε μπροστά από τους κυβερνοεγκληματίες», είπε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή του τρόπου εργασίας και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη μοντέλων deepfake, είπε από την πλευρά της η Στέλλα Αγγελοπούλου.
Και οι δύο αναφέρθηκαν στους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά την τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στις επενδύσεις και την κυβερνοασφάλεια.
«Όλοι σήμερα δουλεύουμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη, πρέπει να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας ώστε να δουλεύουμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη», κατέληξε Μιχάλης Μπλέτσας.