Επικαιρότητα Μεταφορές

Απεργία στα πλοία: Ουρές και ταλαιπωρία στον Πειραιά – Συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ

Απεργία στα πλοία: Ουρές και ταλαιπωρία στον Πειραιά – Συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ

Ουρά πολλών μέτρων σχηματίζουν οι πολίτες που είχαν προγραμματίσει να φύγουν σήμερα (03.06.2021) με πλοίο αλλά δεν γνώριζαν ότι χθες το απόγευμα η ΠΕΝΕΝ, αντίθετα από άλλα ναυτεργατικά σωματεία, κήρυξε 24ωρη απεργία.

Άνθρωποι που θέλουν να ταξιδέψουν με το πλοίο της γραμμής στους τόπους κατοικίας τους, πολίτες που ταξιδεύουν για δουλειά ή για διακοπές, περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να μπουν στο πλοίο της γραμμής. Η ΠΕΝΕΝ, που προχωρά στην απεργία παρόλο που κηρύχθηκε παράνομη (αλλά όχι καταχρηστική), έχει μπλοκάρει τον απόπλου του «blue star delos» που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 07:25 το πρωί για Θήρα – Πάρο – Νάξο. Έξω απ’ αυτό το πλοίο, το πρώτο που θα έφευγε από το λιμάνι του Πειραιά σήμερα το πρωί, έχουν συγκεντρωθεί συνδικαλιστές και κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δεν επιτρέπουν την επιβάση, με αποτέλεσμα τις ουρές. 

Σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις για το τί θα γίνει και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ υπάρχει θετική εξέλιξη και το επόμενο διάστημα τα πλοία θα αναχωρήσουν.

Κόσμος πολύς περιμένει έξω από το πλοίο και οι εικόνες από drone αποτυπώνουν τις μεγάλες ουρές που έχουν σχηματιστεί από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ένταση δεν λείπει, με τους πολίτες που περιμένουν στην ουρά να έχουν εκνευριστεί και να ζητούν από τους λιμενικούς να απομακρύνουν τα μέλη της ΠΕΝΕΝ που έχουν μπλοκάρει την επιβίβαση στο πλοίο. Σημειώνεται ότι για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 12 δρομολόγια πλοίων.

«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε στο ελάχιστο τον απεργιακό-αγωνιστικό μας σχεδιασμό!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με αφορμή τη δικαστική απόφαση, καλώντας συνδικάτα-συλλογικότητες-σχήματα και φορείς, να δώσουν αγωνιστικό παρόν στο λιμάνι του Πειραιά.

Η απεργία της ΠΕΝΕΝ γίνεται ως αντίδραση στο εργασιακό νομοσχέδιο. Τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μετέφεραν την απεργία τους για την Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά για τις 3 Ιουνίου, μετατέθηκαν και αυτές για τη συγκεκριμένη ημέρα, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την απεργία

Η ΠΕΝΕΝ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (02.06.2021) την απόφασή της για 24ωρη απεργία στα πλοία, με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η ΠΕΝΕΝ ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι στην κινητοποίηση συμμετέχει και το τοπικό Σωματείο στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας.

Εναντίον της απόφασης της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, προσέφυγε ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), ζητώντας από το πρωτοδικείο Πειραιά να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, κάλεσε τις ναυτιλιακές εταιρίες «να σταματήσουν να εκδίδουν εισιτήρια για τα αυριανά (σ.σ. σημερινά) δρομολόγια» ενώ καλεί «το επιβατικό κοινό και τους οδηγούς οχημάτων να μην προσέλθουν στο λιμάνι του Πειραιά διότι δεν πρόκειται να εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο».

«Δίνουμε τον αγώνα με πίστη στις δυνάμεις μας, στην οργάνωσή μας, στην ενότητα και εγκαινιάζουμε με τον τρόπο αυτό μια πολύμορφη δράση η οποία θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα» ανέφερε η ΠΕΝΕΝ, προσθέτοντας ότι «η πάλη έχει στο επίκεντρο την υπεράσπιση του 8ώρου, των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μεθοδεύουν να δώσουν ένα νέο συντριπτικό πλήγμα».

Το συγκεκριμένο ναυτεργατικό σωματεία καλεί τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες να δώσουν όλοι τους το αγωνιστικό «παρών» στο κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά και στα καράβια απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά (ΗΣΑΠ) αλλά και κάθε εργατικό σωματείο, συλλογικότητα, φορείς και εργατικά σχήματα, να στηρίξουν την 24ωρη απεργία της ΠΕΝΕΝ, προκειμένου, όπως αναφέρει, να σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση».