Κρήτη Μεταφορές

Πάλι πατώσαμε… Το success story της Fraport στο Αεροδρόμιο Χανίων

Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο παράδοξο σύμπτωμα που πρέπει να γνωρίζετε

Κάποιες επισημάνσεις με αφορμή τους πανηγυρισμούς της Fraport για τα δύο χρόνια από την ανάληψη των Περιφερειακών Αεροδρομίων λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του Μαρτίου που δείχνουν για τα Χανιά, σοκαριστικές μειώσεις στην κίνηση (ΕΔΩ).

Γιατί δυστυχώς, στα Χανιά, το μόνο που αυξήθηκε ήταν οι φόροι, ούτε οι επιβάτες, ούτε η κίνηση, ούτε η καθαριότητα, μόνο οι φόροι και οι επιβαρύνσεις.

Ένα αεροδρόμιο “στολίδι”, ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο με έργο 110 εκ. ευρώ (ΕΣΠΑ) σε έναν τόσο δυναμικό προορισμό, δύο χρόνια μετά την αλλαγή διοίκησης, φαίνεται πως αδυνατεί να λειτουργήσει με την στενά τεχνοκρατική – γραφειοκρατική διαχείριση του Βερολίνου.

Δυστυχώς, η σοκαριστική μείωση σε πτήσεις και επιβάτες τον περασμένο Μάρτιο, έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι Γερμανοί όχι μόνο δεν μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική πορεία του “Δασκαλογιάννη” από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους αλλά αδυνατούν καν να την εξηγήσουν. Φαίνονται δε να αρκούνται στα χλιαρά αποτελέσματα του συνόλου των 14 αεροδρομίων, τα οποία πηγαίνουν “στον αυτόματο” χωρίς την παραμικρή κίνηση από την πλευρά των νέων διαχειριστών.

Η παράλογη ανελαστικότητα και η ακαμψία της νέας διοίκησης στο θέμα της Ryanair, έκαναν την εταιρεία να “πετάξει για αλλού” χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη οι σοβαρές αντιρρήσεις των τοπικών φορέων που ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την παραμονή των Ιρλανδών. Άλλωστε η παρουσία της Ryanair είχε καταλυτική επίδραση στον τουρισμό στην Δυτική Κρήτη, κάτι που άφησε αδιάφορους τους Γερμανούς που δεν έλαβαν υπόψη το δημόσιο συμφέρον αλλά το ιδιωτικό κέρδος.

Ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα βαρύς… Το αεροδρόμιο έκλεινε τα βράδια με την αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του να μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.

Και οι διαχειριστές από την πλευρά τους, να μεταθέτουν την ευθύνη με δηλώσεις τύπου “φτιάξτε τον προορισμό και θα φτιάξουμε το αεροδρόμιο” λες και θα γίνουν τα Χανιά, Νέα Υόρκη ή Λονδίνο…

Δύο χρόνια μετά, το θέμα δείχνει να έχει βγει εντελώς από την “ατζέντα” ενώ είμαστε στο ξεκίνημα μιας τουριστικής περιόδου που προδιαγράφεται χλιαρή…