Τεχνολογία

Apple: Έχασε τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου σε χρηματιστηριακή αξία

Apple: Έχασε τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου σε χρηματιστηριακή αξία

Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στις εταιρείες τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα.
Εν μέσω κύματος φυγής των επενδυτών από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η Apple έχασε τη θέση της ως η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου σε κεφαλαιοποίηση.

Στην κορυφή επέστρεψε έπειτα από δύο χρόνια η Saudi Aramco, η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βγαίνει κερδισμένη από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να ανεβαίνει την Τετάρτη στα 2,42 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 5% στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,37 τρισ. δολάρια.

Η καλιφορνέζικη εταιρεία πανηγύρισε τον Ιανουάριο όταν έγινε η πρώτη εταιρεία του κόσμου που έφτασε σε κεφαλαιοποίηση τα τρία τρισ. δολάρια, έκτοτε όμως η μετοχή της έχει χάσει το 20% της αξίας της.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού, η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κρίση της Covid-19, ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Ανησυχώντας ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, οι αγορές στράφηκαν σε πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η ελεύθερη πτώση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, το οποίο έπεσε κάτω από τα 27.000 δολάρια έχοντας χάσει το 60% της αξίας του από το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου.

Για τη Saudi Aramco, αντίθετα, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται ευλογία, καθώς τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν το 2021 στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ in.gr