Τεχνολογία

Αpple: Μεταφέρει σταδιακά την παραγωγή iPhone από την Κίνα στην Ινδία

Την σταδιακή αποχώρηση μέρους της παραγωγής της από την Κίνα σχεδιάζει η Apple, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και αυστηρών περιορισμών λόγω COVID-19 στη χώρα.

Σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan, η εταιρεία στόχο έχει να μπορεί να κατασκευάζει ένα στα τέσσερα iPhone στην Ινδία έως το 2025, σε μια προφανή κίνηση του τεχνολογικού γίγαντα να απομακρύνει μέρος της παραγωγής από την Κίνα.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η Apple θα μεταφέρει περίπου το 5% της παραγωγής iPhone 14 από τα τέλη του 2022 στην Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο μετά την Κίνα.

Εκτός Κίνας το 25% των προϊόντων Apple έως το 2025

Επίσης, υπολογίζει ότι περίπου το 25% όλων των προϊόντων της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Mac, iPad, Apple Watch και AirPods, θα κατασκευάζονται εκτός Κίνας έως το 2025, από μόλις 5% που είναι σήμερα.

Η Apple με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια ποντάρει πολλά για τις μελλοντικές προοπτικές της στην Ινδία, από τότε που ξεκίνησε στον άλλο ασιατικό γίγαντα τη συναρμολόγηση iPhone, το 2017 μέσω της Wistron και αργότερα με την Foxconn.

Η πανδημία παρεμπόδισε τα σχέδια μετεγκατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας για τις επιχειρήσεις, αλλά με τη χαλάρωση των περιορισμών, περισσότερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, επιταχύνουν εκ νέου αυτές τις προσπάθειες φέτος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, ο ινδικός όμιλος Tata Group ήταν σε συνομιλίες με τη Wistron για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης η οποία θα συναρμολογεί iPhone στη χώρα, καθώς η Apple σχεδιάζει να περιορίσει την παραγωγή στην Κίνα.