Τεχνολογία

Χάος στην αγορά crypto – Δισεκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από την FTX

Χάος στην αγορά crypto - Δισεκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από την FTX

Ψηφιακά πορτοφόλια άδειασαν μυστηριωδώς έπειτα από «μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση» στο σύστημα της εταιρείας.
Το χάος συνεχίζεται στο χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, καθώς αναλυτές αναφέρουν ότι περιουσιακά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων απομακρύνθηκαν από την πλατφόρμα κάτω από «ύποπτες συνθήκες».

Η ίδια η FTX, με έδρα τις Μπαχάμες, επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε «μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση» στο σύστημά της, και διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τα ψηφιακά πορτοφόλια των πελατών της.

Η FTX υπέβαλε την Παρασκευή αίτημα πτώχευσης, ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» στην αγορά crypto, αφότου οι πελάτες της έσπευσαν να σηκώσουν 6 δισ. δολάρια μέσα σε 72 ώρες και το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance απέσυρε πρόταση διάσωσης.

Την Παρασκευή, στελέχη της FTX είχαν δηλώσει στο Reuters ότι κεφάλαια πελατών ύψους 10 δισ. είχαν μεταφερθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην Alameda Research, εταιρεία trading του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, του έκπτωτου πλέον ιδρυτή της FTX.

Από το ποσό, 1-2 δισ. δολάρια είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς την Παρασκευή.

Νέα προβλήματα εμφανίστηκαν το Σάββατο, όταν η εταιρεία Nansen ανέφερε ότι κατέγραψε σε 24 ώρες εκροές 659 εκατ. δολαρίων από την FTX.

Ψυχρή αποθήκευση
Την ίδια μέρα ο γενικός σύμβουλος της FTX Ράιν Μίλερ ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της εταιρείας μεταφέρονται σε «ψυχρή αποθήκευση» προκειμένου να «περιοριστούν οι ζημιές μετά την καταγραφή μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών.

Ψυχρή αποθήκευση ονομάζονται τα ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που δεν συνδέονται στο Διαδίκτυο για να μην γίνουν στόχος χάκερ.

Μια άλλη εταιρεία που συλλέγει δεδομένα blockchain, η Elliptic, ανέφερε ότι 515 εκατ. δολάρια έχουν πιθανότατα «κλαπεί», ενώ 186 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν σε ψυχρή αποθήκευση από την FTX.

Στο αίτημα πτώχευσης, η FTX ανέφερε ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 10-50 δισ. δολαρίων, υποχρεώσεις επίσης 10-50 δισ. και περισσότερους από 100.000 πιστωτές.

Έγγραφο που παρουσίασε ο Μπάνκμαν-Φράιντ σε επενδυτές την Πέμπτη έδειχνε ότι η FTX είχε υποχρεώσεις 13,86 δισ. και 14,6 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία. Από αυτά όμως μόνο τα 900 εκατ. ήταν ρευστό, κάτι που οδήγησε τελικά στο αίτημα πτώχευσης.

Η κατάρρευση σόκαρε τους επενδυτές και οδήγησε σε νέες εκκλήσεις για ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, η οποία βρίσκεται φέτος σε πτώση.

«Η κατάσταση θα συνεχίσει να σιγοβράζει μετά τη συντριβή της FTX» δήλωσε ο Άλαν Ουόνγκ του Hong Kong Digital Asset Exchange.

«Με ένα κενό 8 δισ. δολαρίων μεταξύ υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων, όταν η FTX χρεοκοπήσει θα πυροδοτήσει φαινόμενο ντόμινο, το οποίο θα οδηγήσει μια σειρά επενδυτών που συνδέονται με την FTX είτε στη χρεοκοπία είτε στο ξεπούλημα».

ΠΗΓΗ in.gr