Τεχνολογία

Έρχονται κάμερες που θα καταγράφουν οδηγούς που μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο

Έρχονται κάμερες που θα καταγράφουν οδηγούς που μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο

Κάμερες για την ανίχνευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους οδηγούς φέρνει η Ελλάδα από την Αυστραλία.

Η Αυστραλία και συγκεκριμένα η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας έβαλε σε λειτουργία από τον προηγούμενο μήνα μία σειρά από: «Κάμερες Ανίχνευσης Υψηλής Ευκρίνειας», οι οποίες είναι σχεδιασμένες να… πιάνουν τους οδηγούς ενώ κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων την ώρα που οδηγούν. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας  ανέφεραν ότι η «παγκόσμια» τεχνολογία θα στοχοποιήσει την παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων. Ο Andrew Constance, υπουργός συγκοινωνιών της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανέφερε ότι: «Η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει στην παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων μέσω σταθερών και κινητών συσκευών με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να κινηματογραφούν και να εντοπίζουν τους παραβάτες».

Οι εικόνες που είναι πιθανόν να δείχνουν έναν οδηγό, που χρησιμοποιεί παράνομα ένα τηλέφωνο θα επαληθεύονται και στη συνέχεια, από εξουσιοδοτημένο προσωπικό, θα διοχετεύονται στις αστυνομικές αρχές. Όλες οι εικόνες που αποτυπώνονται στο σύστημα θα αποθηκεύονται και θα διαχειρίζονται με ασφάλεια. Μέσα σε διάστημα τριών ετών 45 φορητές φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές θα εγκατασταθούν σε όλη την πολιτεία, σε άγνωστες τοποθεσίες, και χωρίς προειδοποιητικά σήματα, δήλωσε ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο συγκοινωνιών. Για τους πρώτους τρεις μήνες, οι οδηγοί που «συλλαμβάνονται» μέσω της νέας τεχνολογίας θα λάβουν προειδοποιητική επιστολή, ενώ μετά, οι παραβάτες, θα πληρώνουν πρόστιμο 212 ευρώ (ή 282 ευρώ σε σχολική ζώνη) και θα έχουν πόντους ποινής στην άδεια οδήγησής τους.

Έρχονται κάμερες που θα καταγράφουν οδηγούς που μιλάνε στο κινητό τηλέφωνοΑξιωματούχοι ανέφεραν ότι η δοκιμή της νέας τεχνολογίας νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους είχε πιάσει περισσότερους από 100.000 οδηγούς να χρησιμοποιούν παράνομα το κινητό τους τηλέφωνο ενώ οδηγούν. Περίπου 329 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα φέτος στους δρόμους της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σε σύγκριση με 354 άτομα το 2018. Το κράτος θέλει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 30% το 2021, ανέφερε το πρακτορείο.

Η κλήση και η λήψη τηλεφωνικών κλήσεων κατά την οδήγηση είναι νόμιμη στη Νέα Νότια Ουαλία. Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση τεχνολογίας Bluetooth. Άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοκλήσεων, φωτογραφίας, αναπαραγωγής ήχου κατά την οδήγηση είναι νόμιμες μόνο εάν ένας οδηγός έχει παρκάρει το όχημά του εκτός κυκλοφορίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο