Τεχνολογία

To Facebook ετοιμάζει σύστημα πληρωμών, βασισμένο στα κρυπτονομίσματα

Συγκλονίζει με την περιγραφή της η 13χρονη Κρητικοπούλα που γλίτωσε άνθρωπο από πνιγμό: «Δώρο θεού, να σώζεις μια ζωή»
Τι σημαίνει η απόφαση για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων

To Facebook επιστρατεύει δεκάδες χρηματοπιστωτικές εταιρείες και ειδικούς στις online συναλλαγές, προκειμένου να οικοδομήσει το δικό του σύστημα πληρωμών, βασισμένο στα κρυπτονομίσματα και στο τεράστιο δίκτυό του.

Η προσπάθεια, αν επιτύχει, απειλεί να φέρει ανατροπές στις άκρως προσοδοφόρες δραστηριότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου , ενώ θα ήταν πιθανότατα η πιο mainstream εφαρμογή των κρυπτονομισμάτων μέχρι στιγμής. Έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο κολοσσός των social media βρίσκεται υπό έντονη πίεση από ρυθμιστικές αρχές, χρήστες και μετόχους για τα θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας.

Στην καρδιά της πρωτοβουλίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο με την κωδική ονομασία Project Libra, βρίσκεται ένα ψηφιακό νόμισμα, που θα μπορούσαν να στέλνουν οι χρήστες ο ένας στον άλλο για χρήση σε αγορές τόσο στο Facebook όσο και και ανά το Διαδίκτυο, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Τα μυστικά σχέδια του Facebook για ένα νέο σύστημα πληρωμών περιλαμβάνουν τόσο επενδύσεις από παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές εταιρείες όσο και τη δυνατότητα των χρηστών να επιβραβευθούν από την δραστηριότητά τους στην πλατφόρμα.

Ωστόσο και τα εμπόδια στο project είναι μεγάλα. Μέχρι στιγμής τα κρυπτονομίσματα έχουν αποτύχει να αναδειχθούν σε ουσιαστική μορφή πληρωμής και παραμένουν απλώς μία επένδυση υψηλού ρίσκου. Αναλυτές σχολιάζουν δε πως οι περιπέτειες και τα σκάνδαλα του Facebook τα τελευταία χρόνια καθιστούν τη συγκυρία για είσοδο σε αχαρτογράφητα ύδατα εξαιρετικά «ευαίσθητη».

Ποιο είναι το μεγάλου ατού του; Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μπαίνει κάθε μήνα στο Facebook. Και σχεδόν όλοι έχουν ανάγκη να αγοράσουν κάτι.

με πληροφορίες από WSJ