Τεχνολογία

Twitter: O Έλον Μασκ υπόσχεται «γενική αμνηστία» στους παγωμένους λογαριασμούς

Κυψέλη: Βρέθηκαν χειροβομβίδες σε υπόγειο

O νέος ιδιοκτήτης ανακοίνωσε ότι θα ξεπαγώσει τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς, αρκεί να «μην έχουν παραβεί τον νόμο ή να έχουν επιδοθεί σε σκανδαλώδες spam».

Έκανε την αρχή επαναφέροντας τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, τώρα τάζει αμνηστία σε όλο τον τιμωρημένο πληθυσμό του Twitter.

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι θα ξεπαγώσει τους λογαριασμούς που παραμένουν μπλοκαρισμένοι λόγω παραβίασης της πολιτικής του Twitter, αρκεί να «μην έχουν παραβεί τον νόμο ή να έχουν επιδοθεί σε σκανδαλώδες spam».

Όπως συνηθίζει, ο εκκεντρικός νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας πραγματοποίησε «δημοσκόπηση» για το ζήτημα μεταξύ των ακολούθων του στο Twitter, με το 72,4% των 3,1 εκατ. χρηστών που απάντησαν να συμφωνούν με την άρση της φραγής.

«Ο λαός μίλησε. Η αμνηστία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα» τιτίβισε ο Μασκ.

Η απόφαση έρχεται πάντως σε αντίθεση με την προηγούμενη δέσμευση του δισεκατομμυριούχου ότι δεν θα επανέφερε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς πριν συσταθεί ανεξάρτητο συμβούλιο ελέγχου περιεχομένου, κάτι που δεν φαίνεται να έχει συμβεί.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικοί είχαν εκφάσει ανησυχία για την «απόλυτη» πίστη που δείχνει ο Μασκ στην ελευθερία του λόγου, κάτι που δυνητικά μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην παραπληροφότηση και το εμπρηστικό περιεχόμενο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, επανέφερε ορισμένα παγωμένα προφίλ, ανάμεσά τους ο λογαριασμός του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι πρώτες εβδομάδες του Μασκ στο Twitter σημαδεύτηκαν από χαοτικές αλλαγές. Ο διευθύνων σύμβουλος απολύθηκε μαζί με μισό προσωπικό απολύθηκε, ενώ εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν μετά το τελεσίγραφο του Μασκ για σκληρές υπερωρίες.

Επεισοδιακό ήταν και το λανσάρισμα της συνδρομητικής υπηρεσίας Twitter Blue, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να «πιστοποιούν» τη γνησιότητα των προφίλ τους για 8 δολάρια το μήνα.

Λίγο μετά το λανσάρισμα της υπηρεσίας το Twitter γέμισε ψεύτικους λογαριασμούς και το μπλε σηματάκι αποσύρθηκε,.

Την Παρασκευή, ο Μασκ προανήγγειλε ότι η συνδρομητική υπηρεσία θα επανέλθει σε τρεις γεύσεις.

Χρυσό σηματάκι για τις εταιρείες, γκρίζο για τις κυβερνήσεις και μπλε για απλούς χρήστες, έγραψε.

Όλοι οι λογαριασμοί θα ελέγχονται χειροκίνητα πριν ενεργοποιηθεί το σήμα της πιστοποίησης, διευκρίνισε.