Business

Το ζαχαροπλαστείο που έγινε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα

Ακης Δήμας: Το κτήνος της Λαμίας είναι πατέρας μου

Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα φίλων

Το 1930 σε ένα ζαχαροπλαστείο της Αθήνας μια παρέα φίλων αποφασίζει να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να δημιουργήσει μια νέα Ελληνική σοκολατοβιομηχανία με έδρα το Νέο Φάληρο. Το όνομα που επέλεξαν ήταν το ΙΟΝ.

Το εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας έβαλε εμπρός τις μηχανές του στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930 και το ταξίδι ξεκίνησε. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες δημιουργούνται προϊόντα που αγαπήθηκαν όσο λίγα από τους Έλληνες καταναλωτές όπως η ΙΟΝ Αμυγδάλου το 1947, η αγαπημένη πράσινη Noisetta με ένα ολόκληρο φουντούκι στη μέση και φυσικά η Σοκοφρέτα το 1977, δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής γκοφρέτας στην Άρτα.

Η επιτυχία της εταιρία δεν βασίζεται όμως μόνο στα προϊόντα της αλλά και στις μοναδικές διαφημιστικές καμπάνιες και το όραμα της οικογένεια Κωτσιόπουλου. Μια οικογένεια που είχε πάντα την άποψη ότι η εταιρία πρέπει να μείνει σε Ελληνικά χέρια.

Έτσι μετά την εξαγορά του 24,5% της ΙΟΝ από την Kraft η οικογένεια Κωτσιόπουλου αποφασίζει ότι πρώτος στόχος είναι να αγοράσουν το μερίδιο της πολυεθνικής, κάτι που κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια ώστε η εταιρία να είναι 100% Ελληνική.

Το 1998 η ΙΟΝ ανοίγει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό και γίνεται μία ελληνική σοκολατοβιομηχανία με διεθνή πορεία και εξαγωγές σε 20 χώρες συμπεριλαμβανόμενων των ΗΠΑ, του Καναδα, της Αυστραλίας ακόμα και της Ιαπωνίας.

Σήμερα η εταιρία έχει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον η ΙΟΝ κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες.