Επικαιρότητα Εργασία Κρήτη

Επιχειρηματίες εστίασης: «Το μισό χρόνο δε δουλέψαμε – Τα έξοδα όμως τρέχουν»

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ο αδιαμφισβήτητος προστάτης των γυναικών

Προς άνοιγμα η εστίαση τον Μάρτιο – Tι λένε οι Κρητικοί επιχειρηματίες

Συναίνεση με την κυβέρνηση ως προς το μη άνοιγμα των μαγαζιών της εστίασης τη δεδομένη στιγμή είναι η στάση του Συνδέσμου Επισιτισμού και Εστίασης, καθώς οι συγκυρίες δεν ευνοούν ένα φυσιολογικό άνοιγμα των μαγαζιών. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα και τα προβλήματα που έχουν να φέρουν εις πέρας οι επιχειρήσεις είναι πάρα πολλά, πράγμα που σημαίνει πως η επόμενη μέρα θα είναι αρκετά δύσκολη.

Η εφημερίδα“Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συνδέσμου Εστίασης και Επισιτισμού Μαρία Αντωνακάκη, με σκοπό την άντληση πληροφοριών ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τον επισιτισμό, καθώς δεν υπήρξε καμία αναφορά στη χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τον επισιτισμό και την εστίαση. Τα σενάρια, ωστόσο, όπως κυκλοφορούν από αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης είναι πως η εστίαση και ο επισιτισμός θα ανοίξουν από τον Μάρτιο. Παράταση του λοκντάουν στην εστίαση και στον επισιτισμό σημαίνει περαιτέρω μείωση τζίρου και ταυτόχρονα πολλά κοινωνικά προβλήματα για τους εργαζόμενους (π.χ. ανεργίας). Τι απαντάει η κ. Αντωνακάκη;

«Εμείς οι επιχειρηματίες το είχαμε προβλέψει. Γνωρίζαμε πως δε θα ανοίξουμε πριν τον Μάρτιο.«Εμείς οι επιχειρηματίες το είχαμε προβλέψει. Γνωρίζαμε πως δε θα ανοίξουμε πριν τον Μάρτιο. Εμείς δε συμφωνούσαμε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ήθελαν να ανοίξουν τα μαγαζιά μας. Θα είχαμε χαμηλή πληρότητα, περιορισμένα ωράρια και αποστάσεις. Θα έπρεπε να δεχτούμε σκληρούς όρους. Καλύτερα να ανοίξουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι με τα μέτρα τα τωρινά Δεν αντικρούουμε τις τοποθετήσεις του υφυπουργού. Εάν υπάρχει σενάριο υπολειτουργίας της επιχείρησης, είναι καλύτερο να ανοίξουμε σε φυσιολογικά πλαίσια», αναφέρει η κ. Αντωνακάκη.

Αξίζει να σημειωθεί, μεταξύ άλλων, πως μέλη του επισιτισμού και της εστίασης που αφορούν κυρίως μαγαζιά μαζικής εστίασης, θα συναντηθούν αύριο Κυριακή το μεσημέρι, με σκοπό τη σύνταξη ενός ψηφίσματος. Τα μαγαζιά μαζικής εστίασης παραμένουν κλειστά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα και ανακοίνωση υπό ποιους όρους θα ανοίξουν. Το συγκεκριμένο ψήφισμα θα το παρουσιάσει η κ. Αντωνακάκη στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τέλη Ιανουαρίου.

Τα έξοδα “τρέχουν”

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο επισιτισμός και η εστίαση ο Κώστας Σωπασής, ο οποίος είναι ταμίας του Συνδέσμου Εστίασης, Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου. Όπως ανέφερε, η εστίαση έχει κακοχαρακτηριστεί, ενώ πολλά μαγαζιά εστίασης και επισιτισμού είναι σχεδόν αδύνατο να ανοίξουν.
«Η κατάσταση που ζούμε δε δείχνει σημάδια αισιοδοξίας. Τον μισό χρόνο δε δουλέψαμε πέρυσι. Τα έξοδα όμως υπάρχουν. Εμείς οι ιδιοκτήτες μαγαζιών πρέπει να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές καλύψεις. Οι επιστρεπτέες αποζημιώσεις που λαμβάνουμε δε φτάνουν. Έχουμε πάγιους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσουμε, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλές προμήθειες τις έχουμε πετάξει. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τον χώρο μας. Δεν υπάρχει στοχευμένη πολιτική για το άνοιγμα της εστίασης και του επισιτισμού. Ανά δίμηνο λαμβάνουμε δύο χιλιάρικα, εκ των οποίων τα μισά μάς τα παίρνει. Τα ερωτήματα που θίγονται είναι πολλά: Πώς θα ανοίξουμε; Πώς θα ζήσει ο εργαζόμενος; Ποιος μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ; Πολλοί καταστηματάρχες θα θέλουν ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Τους έχει σκεφτεί κάποιος; Η κυβέρνηση έχει σχεδόν ανοίξει όλους τους κλάδους της οικονομίας μας, εκτός της εστίαση και τον επισιτισμό. Είμαστε αδικημένος κλάδος. Η εστίαση έχει κακοχαρακτηριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σωπασής.

Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες στα Χανιά

Για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι επαγγελματίες της εστίασης έκαναν λόγο οι επιχειρηματίες του ν. Χανίων. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Σύλλογος Εστίασης Χανίων καλεί Διοικητικά Συμβούλια φορέων και σωματείων που συμφωνούν με το πλαίσιο και τις διεκδικήσεις τους στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 12 μ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το μοναδικό μέτρο οικονομικής στήριξης που μας προσφέρει η κυβέρνηση( είναι ο “καλός” δανεισμός) και στην προκειμένη προβλέπεται πιο μειωμένος! Εκατομμύρια ευρώ για “την ανάπτυξή” τους και για εμάς “παντεσπάνι”. Οι επιστρεπτέες δε βοηθάνε επί της ουσίας το μεγαλύτερο τμήμα του κλάδου και το κυριότερο είναι ότι κάποιον τον οποίο τον έχει γονατίσει η κατάσταση με την πανδημία δεν τον βοηθάει ο περαιτέρω δανεισμός. Το ερώτημα που παραμένει συνάδελφοι είναι: Εμείς τι κάνουμε; Πώς απαντάμε σε όλα αυτά; Πώς σχεδιάζουμε τη σωτηρία μας και την άμυνα σε όλα αυτά;
Στην παρούσα φάση πιστεύουμε ότι για τα γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα πρέπει να συντονιστούμε και να παλέψουμε μαζί και με συναδέλφους από άλλους κλάδους για τα κοινά μας προβλήματα. Το σαββατοκύριακο 9-10/1/21 στείλαμε σε μία σειρά από συλλόγους (Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Χανίων, λογιστές, μηχανικούς αυτοκινήτων, Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, Σύλλογο Κομμωτών κ.λπ.) μία επιστολή με ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης που αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, με σκοπό να συντονίσουμε τη δράση μας».
Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, καλεί Διοικητικά Συμβούλια φορέων και σωματείων που συμφωνούν με το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων την Τετάρτη 27/1/21 στις 12 μ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Σύλλογος απαιτεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας:
* Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ.
* Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
* Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
* Επίσπευση στην εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού.
Οικονομικά μέτρα στήριξης:
* Αναστολή όλων των φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους συναδέλφους είναι άνεργοι.
* Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
* Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.
* Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
* Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
* Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
* Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ και κράτος για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό και τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
* Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
* Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
* Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
* Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές καταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
* Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Προστασία εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
* Διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων των μισθώσεων κατά ένα έτος, με απαγόρευση των εξώσεων.
* Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6-13%».

(φωτογραφία unsplash)

ΠΗΓΗ