Αεροπορία Επικαιρότητα

Rafale: Τα γαλλικά μαχητικά «σκεπάζουν» το Παρίσι [vid]

Handelsblatt: H Ελλάδα πατάει γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις

Όλο και συχνότερη είναι η στρατιωτική παρουσία στους ουρανούς της Γαλλίας. Την Κυριακή, η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, Armée de l’Air Française, κοινοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, να πετάνε πάνω από το Παρίσι.

Το Dassault Rafale είναι Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η απαρχή του Rafale μπορεί να τοποθετηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό της έκριναν απαραίτητη την αντικατάσταση των αεροσκαφών F-8 Crusader και SEPECAT Jaguar, καθώς ήταν πλέον εμφανές ότι ήταν πεπαλαιωμένης τεχνολογίας. Καθώς πολλές δυτικοευρωπαϊκές αεροπορίες (μεταξύ των οποίων η Αγγλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική) αναζητούσαν ένα σύγχρονο αντικαταστάτη των κύριων μαχητικών αεροσκαφών τους, τα πιο πολλά από τα οποία αποτελούσαν λύσεις της δεκαετίας του 1950, υστερώντας ξεκάθαρα έναντι αεροσκαφών όπως το MiG-23 και τα μελλοντικά Su-27 (υπό ανάπτυξη εκείνη την εποχή).

Rafale

Η πρώτη πτήση

Στις 4 Ιουλίου 1986, το πρωτότυπο Rafale A έκανε την παρθενική του πτήση, δύο χρόνια μόλις μετά την αρχή της μελέτης. Η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε στην αγορά των πρώτων Rafale το 1988. Μέχρι το 1993, το Rafale είχε ήδη κάνει αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και απονηώσεων και προσνηώσεων στο αεροπλανοφόρο Foch του πολεμικού ναυτικού. Παρ’ όλη όμως την επιτυχία των δοκιμών, το πρόγραμμα πάγωσε μέχρι το 1999, καθώς οικονομικά προβλήματα ταλάνιζαν τον γαλλικό στρατό για μεγάλο μέρος της δεκαετίας. Από τη στιγμή που η ανάπτυξη συνεχίστηκε, πέρασαν άλλα δύο χρόνια μέχρι τα πρώτα Rafale παραγωγής να ενταχθούν στην δύναμη του πολεμικού ναυτικού, ενώ το αεροσκάφος πρακτικά ξεκίνησε την καριέρα του το 2004 πετώντας στους ουρανούς του Αφγανιστάν σε ρόλους προστασίας.

Τα  μαχητικά Rafale προετοιμάστηκαν και πέταξαν από το προσωπικό του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Στρατιωτικής Αεροπορίας: Centre d’Expertise Aérienne Militaire – CEAM της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.