Αεροπορικά Ατυχήματα

Απίστευτη ζημιά στα F-35: Κεραυνοί κατέστρεψαν δύο stealth μαχητικά

2.472 νέα κρούσματα - 8 νεκροί - 133 σε ΜΕΘ

Μια απρόσμενη καταστροφή «χτύπησε» αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 που ανήκουν στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) κατά την διάρκεια πτήσης τους  στην Ιαπωνία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές πληροφόρησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη επιχειρούσαν από την βάση τους, που βρίσκεται στην περιοχή Iwakuni της Ιαπωνίας., όταν κεραυνοί χτύπησαν τα δύο F-35 αναγκάζοντας τα να προσγειωθούν άμεσα στην αεροπορική του βάση, ενώ όπως έγινε γνωστό οι πιλότοι σώθηκαν, χωρίς να υποστούν κάποιο τραυματισμό, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για τα αεροσκάφη.

Ειδικότερα, οι κεραυνοί προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στα F-35B, ώστε να χαρακτηριστούν ως «ατύχημα κατηγορίας Α» το οποίο σημαίνει ότι τα περιστατικά αυτά είχαν ως αποτέλεσμα είτε απώλεια ζωής (θάνατο) είτε μόνιμη αναπηρία είτε ζημιά με κόστος άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που αποτυπώνει την καταστροφή στα αεροσκάφη. Όπως αναφέρει το Marine Corps Times: «Μετά τη διεξαγωγή των τυπικών διαδικασιών αναφοράς και αξιολόγησης, το περιστατικό  χαρακτηρίστηκε ως ατύχημα κατηγορίας Α, λόγω του συνδυασμένου προβλεπόμενου κόστους επισκευής που ξεπερνά τα δυόμισι εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ».

Τονίζεται επίσης ότι: «Η ασφαλής λειτουργία των αεροσκαφών μας και η ετοιμότητα των μοιρών μας είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, προκειμένου να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συμμάχους, τους εταίρους και τις κοινές δυνάμεις μας στην περιοχή».

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφία αρχείου