Αεροπορικά Συστήματα

ARRW: Απέτυχε παταγωδώς η εκτόξευση του στρατηγικού υπερηχητικού πυραύλου των ΗΠΑ

Πρίγκιπας Φίλιππος: «Είμαι μια αναθεματισµένη αμοιβάδα»- Οι βιτριολικές ατάκες που σόκαραν

Η κρίσιμη δοκιμή του νέου υπερηχητικού πυραύλου AGM-183A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με την κωδική ονομασία ARRW (Air-launch Rapid Response Weapon) κατέληξε σε πλήρη αποτυχία, καθώς το στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου B-52 Stratofortress δεν κατάφερε ποτέ να τον…εκτοξεύσει.

Βαθιά μέσα στην έρημο της Καλιφόρνια, κοντά στην αεροπορική βάσης Έντουαρντς της αμερικανικής πολεμικής Αεροπορίας (USAF), όλα ήταν έτοιμα για την εκτόξευση του προηγμένου όπλου το οποίο έχει σχεδιαστεί να αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 5 Mach, ωστόσο η όλη διαδικασία απέτυχε παταγωδώς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αεροπορική βάση «ο πύραυλος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την ακολουθία εκτόξευσής του και διατηρήθηκε με ασφάλεια στο αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε εδώ». Ωστόσο, υπάρχει και ένα θετικό σημείο.

ARRW: Απέτυχε παταγωδώς η εκτόξευση του στρατηγικού υπερηχητικού πυραύλου των ΗΠΑ

Η αποτυχία εκτόξευσης του πυραύλου σημαίνει οι μηχανικοί θα μπορούν να διερευνήσουν τι πήγε λάθος, αν υπάρχει κάποιο ελάττωμα, ώστε αυτό να διορθωθεί και να διοργανωθεί νέα δοκιμή εκ νέου.

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπερηχητικός αυτός πύραυλος επόμενης γενιάς είναι ένα από τα δύο οπλικά συστήματα των ΗΠΑ για την «ταχεία αντίδραση» των μέσων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, όποτε θεωρητικά θα είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις και αποστολές.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός είναι να εξοπλίσει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-52, καθώς επίσης και τα B-1 Lancer, τα οποία σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει οι Αμερικανοί, με την κατάλληλη τροποποίηση θα είναι ικανό να φέρει μέχρι και 31 πυραύλους ARRW (Air-launch Rapid Response Weapon) για μία μόνο αποστολή

Με πληροφορίες από: Popular Mechanics / Φωτογραφίες USAF