Αεροπορικά Συστήματα

ΗΠΑ: Καθηλωμένα στο έδαφος εκατοντάδες F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

ΗΠΑ: Καθηλωμένα στο έδαφος εκατοντάδες F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

Σταματούν να πετούν μέχρι νεωτέρας, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος Defense One, πολλά από τα F-35 στις ΗΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δήλωσε ότι καθήλωσε τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των καθισμάτων εκτίναξης, λίγες ημέρες αφότου το Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε ότι καθήλωσε άγνωστο αριθμό αεροσκαφών για τον ίδιο λόγο.

Τα F-35 καθηλώθηκαν για να «επιταχυνθεί η διαδικασία επιθεώρησης» των καθισμάτων εκτίναξης, δήλωσε εκπρόσωπος της Διοίκησης Μάχης της Αεροπορίας στο Breaking Defense. Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι διαθέτει 302 μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει, επίσης, καθηλώσει στο έδαφος 203 εκπαιδευτικά αεροσκάφη που ενδέχεται να επηρεάζονται από τα ελαττωματικά εξαρτήματα των καθισμάτων εκτίναξης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Air Force Times.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 40% του στόλου των T-38 Talon της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Αεροπορίας και το 15% του στόλου των T-6 Texan II στις βάσεις εκπαίδευσης πιλότων προπτυχιακών σπουδών, καθώς και στον Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Pensacola.

Καθήλωσε αεροσκάφη και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠA

Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει καθηλώσει στο έδαφος άγνωστο αριθμό αεροσκαφών του, δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού στο Breaking Defense, ενώ απέκρυψε τον συγκεκριμένο αριθμό για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.

Το ελάττωμα που ανακαλύφθηκε δεν επηρέασε όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονται στο απόθεμα του Ναυτικού και των Πεζοναυτών. Αντιθέτως, το πρόβλημα περιορίστηκε σε εκείνα τα αεροσκάφη εντός «ενός περιορισμένου εύρους», σύμφωνα με τη Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων του Ναυτικού. Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι το ελάττωμα επηρεάζει επίσης μόνο ορισμένες παρτίδες παραγωγής των καθισμάτων Martin-Baker.

Ο κατασκευαστής των καθισμάτων εκτίναξης, η Martin-Baker, εντόπισε για πρώτη φορά το πιθανό ελάττωμα στις συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγια, οι οποίες συμμετέχουν στην ανάπτυξη του αλεξίπτωτου όταν οι πιλότοι τραβούν τη λαβή εκτίναξης. Το πρόβλημα έχει επηρεάσει μερικά από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του στρατού, όπως τα F-35, τα F/A-18E/F Super Hornet, τα E/A-18G Growler, καθώς και εκπαιδευτικά αεροσκάφη όπως τα T-45 Goshawk, F-5 Tiger II, T-38 Talons και 76 εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6 Texan IIs.