Αεροπορικά Συστήματα

Su-57: Οι Κινέζοι είναι σκεπτικοί αλλά σέβονται το ρωσικό stealth μαχητικό 5ης γενιάς [pics]

Survivor: «Εξολοθρευτής» Τριαντάφυλλος καθάρισε τους μπλε και έσπασε το ρεκόρ του Ντάνου

Σε πρόσφατο δημοσίευμα κινεζικής ιστοσελίδας αμυντικών αναλύσεων, Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τη δυσπιστία τους, αναφορικά με τις ικανότητες του ρωσικού stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57, ωστόσο παραδέχονται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να μάθει πολλά από τις δυνατότητές του.

Αν και επιφυλακτικοί οι Κινέζοι αναλυτές εκφράζουν το σεβασμό τους στο νέο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, ενώ το συγκρίνουν με το κινεζικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς J-20, αλλά και με τον «Αμερικανό ανταγωνιστή τους» το περίφημο και έμπειρο F-22 Raptor.

Οι συγκρίσεις και το πλεονέκτημα του Su-57

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Su-57 μπορεί να συγκριθεί τόσο με το J-20 της Κίνας όσο και με το F-22 των ΗΠΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι το ρωσικό μαχητικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «stealth» ή «πέμπτης γενιάς» λόγω των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του, γεγονός που το καθιστά σε μειονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων του.

Στο άρθρο αυτό, τοποθετείται επί του θέματος και ο επικεφαλής σχεδιαστής της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών Shenyang, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά πως «η συνολική ικανότητα του Su-57 δεν είναι καθόλου κακή».

Su-57: Οι Κινέζοι είναι σκεπτικοί αλλά σέβονται το ρωσικό stealth μαχητικό 5ης γενιάς [pics]

Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει ότι οι Αμερικανοί έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις beyond-visual-range επιθέσεις, δηλαδή σε αεροπορικά πλήγματα πέρα από το εύρος του οπτικού πεδίου, το οποίο όμως δίνει αρκετό χρόνο στο Su-57 για να πραγματοποιήσει εκπληκτικούς ελιγμούς για να αποφύγει τους εισερχόμενους πυραύλους.

Σε αυτό βοηθάνε και τα ενσωματωμένα πλαϊνά ραντάρ με υπέρυθρες που διαθέτει το ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, που του επιτρέπει να εντοπίσει εισερχόμενες απειλές εγκαίρως, ακόμα και αν αυτά είναι stealth μαχητικά.

Πιθανή μια μελλοντική συμφωνία Ρωσίας – Κίνας ;

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους περισσότερους είναι ότι οι Κινέζοι θεωρούν το δικό τους μαχητικό είναι πολύ καλύτερο συνολικά από το Su-57, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ίδιοι χρησιμοποιούν ρωσικούς κινητήρες για την ανάπτυξη του J-20.

Su-57: Οι Κινέζοι είναι σκεπτικοί αλλά σέβονται το ρωσικό stealth μαχητικό 5ης γενιάς [pics]

Επίσης, το άρθρο αυτό, που δημοσιεύεται σε αγγλική γλώσσα, οδήγησε αρκετούς στο συμπέρασμα ότι στο μέλλον το Πεκίνο θα μπορούσε να αγοράσει στρατιωτική τεχνολογία από τους Ρώσους ή ακόμα και ένα Su-57, προς όφελος του αναπτυξιακού προγράμματος του J-20.

Εξάλλου δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές θα πραγματοποιούσαν μια τέτοια συμφωνία, αν ληφθεί υπόψη η προμήθεια τόσο ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 όσο και πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Πηγή: Eurasian Times / Φωτογραφίες αρχείου