Ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικά: Στις 31 Μαΐου ο Τσαβούσογλου έρχεται στην Αθήνα

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Το Twitter αποθεώνει τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών – «Ξεμπρόστιασε τον Τούρκο»

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε και επισήμως ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 31 Μαΐου για τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT.

«Έλαβα την πρόσκληση, στις 31 Μαΐου θα πάω στην Ελλάδα», δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, στην οποία μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πιθανότατα θα προετοιμάσουν την ατζέντα ενδεχόμενης συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14-15 Ιουνίου μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Ρ.Τ. Ερντογάν.

 Ο γνωστός ακροδεξιός-εθνικιστής ηγέτης (MHP) ως και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν στη «Λαϊκή Συμμαχία» Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε την Ελλάδα για πολιτική «αφομοίωσης και φασισμού» στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που πρόσφατα αποκάλεσε Ελληνόπουλα τα παιδιά στα Πομακοχώρια της Ορεινής Ξάνθης και Ροδόπης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη στο χωριό Πάχνη, στην Ξάνθη στις 18 Μαΐου 2021, σε δημόσιο νηπιαγωγείο σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, χρησιμοποίησε εκφράσεις που δεν μπορούμε να τις… χωνέψουμε. Το χωριό Πάχνη το αποκάλεσε χωριό Πομάκων και τα “Τουρκόπουλα” τα αποκάλεσε “Ελληνόπουλα”. Ο Μητσοτάκης τα θαλάσσωσε και έπεσε στη δίνη του παραληρήματος. Εκείνα είναι Τουρκόπουλα, η Πάχνη δεν είναι χωριό Πομάκων. Τι θα πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή την πολιτική αφομοίωσης και φασισμού της Ελλάδας; Τι θα πει για αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;».

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης ο 4ος κύκλος συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.