Ελληνοτουρκικά

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης οι αιτήσεις για έρευνες πετρελαίου 6 μίλια από ελληνικά νησιά

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης οι αιτήσεις για έρευνες πετρελαίου 6 μίλια από ελληνικά νησιά

Το πρώτο βήμα της Τουρκίας για να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο έγινε καθώς δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας οι 7 αιτήσεις της Τουρκικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου (ΤPAO).

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων δίπλα από τη Ρόδο, την Κάρπαθο αλλά και την Κρήτη. Συγκεκριμένα και όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ τα σημεία που δόθηκε το «πράσινο φως» για τις έρευνες βρίσκονται σε σημεία που φτάνουν και σε απόσταση 6 μιλίων, ανατολικά της Ρόδου,την Καρπάθου και της Κρήτης.

Τo Yπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας γνωρίζει περί του ζητήματος, έχουν γίνει οι συσκέψεις και υπάρχει κατάλογος ενεργειών που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται πολύ σύντομα

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης οι αιτήσεις για έρευνες πετρελαίου 6 μίλια από ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κίνηση αυτή η Άγκυρα ουσιαστικά ανακοινώνει πως θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της, που έχει ήδη κοινοποιήσει στον ΟΗΕ και κλείνει όλες τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου.

Στα σημεία που έχει κατατεθεί αίτημα από την TPAO η Τουρκία με την κίνηση αυτή θεωρεί πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της και θέλει να μην αφήσει περιθώρια κινήσεων στην Ελλάδα.

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης οι αιτήσεις για έρευνες πετρελαίου 6 μίλια από ελληνικά νησιάΧαρακτηριστικά στην εφημερίδα της Τουρκικής κυβερνήσεως στο αίτημα για τις έρευνες αναφέρει πως «Ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου ( TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για στο σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 ( σ.σ εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοαντολικά της Ρόδου σε όριο 6.ν.μ απο τα ελληνικά χωρικά ύδατα) , και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21. (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση 6.ν.μ από τα ελληνικά χωρικά ύδατα))».

Επιπλέον «η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18,R19,S18,S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ απο τα ελληνικά χωρικά ύδατα),S16,S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6.ν.μ απο τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18,T19,U18,U19 ( σε απόστασταση 6 ν.μ απο τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16,T17,U16,U17 ( ανατολικά της Κρήτης) και V18,V19».

Η αίτηση κατατέθηκε στις 21 Απριλίου στην Γενική Γραμματεία Μεταλλείων και Πετρελαίων της Τουρκίας, δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου και σε λίγους μήνες αναμένεται να γίνουν οι παραχωρήσεις αδειών.