Ελληνοτουρκικά

Συζητά η κυβέρνηση με την Τουρκία το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών όπως υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου; (Video)

Πεντάγωνο: «Το A/A σύστημα TOR M-1 κατέρριψε το ουκρανικό Boeing στο Ιράν»

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει τη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης δηλώνει πως εντός του έτους θα στείλει στην περιοχή το σεισμογραφικό Ορούτς Ρείς για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Όπως δήλωσε μάλιστα:

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών».

Παράλληλα όπως μεταδίδει το Sputnik, η Τουρκία θα στείλει στρατό στην Λιβύη για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Την ίδια στιγμή ωστόσο μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκαλεί εύλογες απορίες αφού μιλώντας στo CNN Turk δήλωσε πως με την Ελλάδα γίνονται διερευνητικές επαφές για το καθεστώς(κυριαρχία) των νησιών.

Στη συνέντευξη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει:

«Εντάξει υπάρχουν κάποια νησιά για τα οποία δεν έχει καθοριστεί που ανήκει η κυριαρχία τους. Ούτε στη συνθήκη της Λωζάννης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1947 δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν. Εμείς δικαιολογημένα λέμε ανήκουν σε μας εκείνοι λένε «ανήκουν σε κείνους»

Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντάν (Ίμια)»

Παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη,  “πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο”.

Μετά από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, είναι εύλογο το ερώτημα τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση για το αν δηλαδή έχει ξεκινήσει ή προτίθεται να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία για τα νησιά.