Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια

Έτσι δρούσαν οι επίορκοι αστυνομικοί: Μέχρι και 40.000€ έπαιρναν από κακοποιούς

Ο Χοακίν Φίνιξ σώζει αγελάδες από τη σφαγή μία ημέρα μετά τα Όσκαρ

Έξι αστυνομικοί, πέντε αστυφύλακες κι ένας ανθυπαστυνόμος, οι οποίοι υπηρετούν σε τμήματα ασφαλείας σε διάφορες περιοχές της Αττικής εμπλέκονται στο κύκλωμα που “ξέπλενε” καταζητούμενος και κακοποιούς. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε και ήδη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί έπαιρναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από καταζητούμενους ακόμη και για ανθρωποκτονίες και κακοποιούς που είχαν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη για να τους βγάζουν… “λάδι”, να τους δίνουν πλαστά διαβατήρια ή να τους βοηθούν να στήνουν επιχειρήσεις «βιτρίνα».

Οι επίορκοι αστυνομικοί ζητούσαν μέχρι και 40.000 ευρώ για τις «δύσκολες περιπτώσεις». Πολλοί από εκείνους που αγόρασαν πλαστά έγγραφα από τους αστυνομικούς αυτούς, κατηγορούνταν για διακίνηση ναρκωτικών.

Τα χρήματα που έπαιρναν από τους κακοποιούς, τα «ξέπλεναν» είτε αγοράζοντας ψητοπωλεία και καθαριστήρια, είτε ανοίγοντας τέτοια μαγαζιά στο όνομα τρίτων.

Συνολικά, οι κατηγορούμενοι για εμπλοκή στο κύκλωμα είναι 33, ανάμεσά τους έξι αστυνομικοί, πέντε αστυφύλακες κι ένας ανθυπαστυνόμος, οι οποίοι υπηρετούν σε τμήματα ασφαλείας σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στο Παγκράτι, τα Βριλήσσια, την Ελευσίνα, ακόμα και στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αστυνομικοί εξέδιδαν και προμήθευαν με διαβατήρια αλλοδαπούς, κυρίως κακοποιούς. Οι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν χθες (20.02.2020), σχεδόν δύο χρόνια μετά την σχετική δικογραφία που είχε υποβάλει για την υπόθεση η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι

Οι αστυνομικοί και οι συνεργοί τους εξέδιδαν τα διαβατήρια για Αλβανούς κυρίως κακοποιούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν ακόμα και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ή σε άλλους που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Ελλάδα στήνοντας επιχειρήσεις – βιτρίνες. Από την δραστηριότητα αυτή αποκόμισαν μεγάλα κέρδη, καθώς η «ταρίφα» κυμαινόταν από 5.000 έως 40.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Ανάμεσα στους έξι αστυνομικούς, είναι γυναίκα που υπηρετούσε στο υπασπιστήριο πρώην Αρχηγού, ο οποίος όμως την απομάκρυνε όταν ενεπλάκη το όνομά της στην έρευνα, ενώ οι υπόλοιποι αστυνομικοί υπηρετούσαν σε υπηρεσίες που μπορούσαν να εκδίδουν τα πλαστά έγγραφα.