Κοινωνία

Ένας ηλίθιος πολλές φορές μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος

Ντένις Μακσέιν για γλυπτά Παρθενώνα: Χειρότερο από τους ναζί το Βρετανικό Μουσείο

Όταν μιλάς για ηλίθιους συνήθως βγάζεις τον εαυτό σου απέξω, ακόμα κι αν αποκαλέσει τον εαυτό σου έτσι σε κάποια συζήτηση, δεν θα είναι και τόσο αντικειμενική η αναφορά σου , διότι ένας ηλίθιος πολλές φορές μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

Ένας ηλίθιος, γράφει ο Τσίπολα, θα σε ενοχλήσει χωρίς λόγο. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς πότε και με ποιον τρόπο θα το κάνει.  Όταν αντιμετωπίζεις έναν ηλίθιο, είσαι ολοκληρωτικά στο έλεος του…

Δεν έχει κίνητρο , θα το κάνει γιατί απλά εκείνη την στιγμή θα το βρει cool.. Εννοείται ότι ποτέ δεν θα αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του, φταίνε πάντα οι άλλοι, εκείνος έχει πάντα δίκιο.

Δεν έχει ηθικούς φραγμούς, δεν σέβεται ούτε εσένα ούτε και τον περίγυρο του. Όσο πιο ηλίθιος είναι,  τόσο πιο πολύ προσπαθεί να πείσει τους γύρω του ότι είναι σωστός.

Ακόμα και όταν τον ξεμπροστιάζεις μπροστά σε άλλους, εκείνος θα βρει τρόπο να σε κάνει να φαίνεσαι λάθος, ακόμα και φως φανάρι να είναι. Εσύ δεν θα πάρεις την χαρά να δικαιωθείς γιατί πολύ απλά όλοι ξέρουν ότι είναι ηλίθιος και πιθανών κανένας δεν θα θελήσει να  επιμείνει και θα αφήσει τον ηλίθιο να ζει στον κόσμο του και  πιστεύει ότι θέλει.

Έλα μωρέ , θα ακούσεις,  δεν τον ξέρεις πως είναι, τώρα θα τον μάθεις…;

Ένας ηλίθιος πολλές φορές μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος
Φωτογραφία: Όλγα Χναρά 

Βέβαια τον ξέρεις και τον ξέρουν και οι άλλοι ,ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμα του θέλει να έχει αυτός τον τελευταίο λόγο και  σου τη λέει γιατί απλά μπορεί, άλλωστε η ειρωνεία είναι βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του , πιστεύει με το να είναι ειρωνικός, τον καθιστά και έξυπνο.

 

Δεν έχει ηθικούς φραγμούς, δεν σέβεται ούτε εσένα ούτε και τον περίγυρο του. Όσο πιο ηλίθιος είναι,  τόσο πιο πολύ προσπαθεί να πείσει τους γύρω του ότι είναι σωστός. Προσπαθεί να επιβάλει στους άλλους ιδέες που του δίνουν μια ψευδαίσθηση δύναμης.

Τι…; Παράξενο σου φαίνεται…; Το μυαλό θα τον εμποδίσει…; Αφού είπαμε είναι ηλίθιος και το χειρότερο απ’ όλα, είναι ότι δεν είναι ένας, αλλά πολλοί και βρίσκονται ανάμεσα μας και πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, έτσι χωρίς λόγο just because.