Κοινωνία

Πάτρα: Η… ανησυχία της Ρούλας Πισπιρίγκου για γονιδιακό πρόβλημα με τη νέα εγκυμοσύνη – Ο διάλογος με γενετιστή

Πώς θα μειώσετε το λίπος στην κοιλιά σε δύο εβδομάδες (video)

Νέα στοιχεία για τις κινήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Η Μαλένα και η Ίριδα έχουν ήδη πεθάνει, η 9χρονη Τζωρτζίνα έχει μόλις πάθει την πρώτη ανακοπή, και ενώ η Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται στην 6η εβδομάδα μία νέας κύησης, το ζεύγος Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη απευθύνεται σε γενετιστή για να βρει τη αιτία που οδηγεί στον θάνατο τα παιδιά τους. Μάλιστα ζητούν τη συμβουλή του για το εάν πρέπει να διακόψουν ή όχι τη νέα κύηση.

«Αυτή την στιγμή έχετε να διαχειριστείτε ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στην εντατική, μαζί με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν για την πρόγνωση του και ταυτόχρονα μία εγκυμοσύνη με αβέβαιο μέλλον, όσο αφορά μια πιθανότητα επανάληψης των ίδιων προβλημάτων» είπε στο ζευγάρι ο γενετιστής.

Και συνέχισε: «Με δεδομένο ότι ακόμα βρισκόμαστε στην περίοδο όπου μπορείτε να διακόψετε την εγκυμοσύνη αποκλειστικά και μόνο με δική σας θέληση, εάν ερχόσασταν και μου λέγατε: “Ξέρετε κάτι; Αυτή την στιγμή για εμάς είναι απόλυτα αδύνατο να τα διαχειριστούμε όλα μαζί και θα προτιμούσαμε να διακόψουμε αυτή την εγκυμοσύνη, να επικεντρωθούμε στο παιδί, να γίνει ο γενετικός έλεγχος, να πάρουμε το αποτέλεσμα και στην συνέχεια να φτάσουμε στην γέννηση ενός παιδιού που δεν θα έχει παρόμοια προβλήματα”, αυτή είναι μια λογική την οποία εγώ θα την αποδεχόμουν 100%.  Από την άλλη εάν έχετε μια άλλη λογική η οποία να λέει ότι: “Θέλουμε να δώσουμε κάθε ευκαιρία σε αυτή την εγκυμοσύνη να προχωρήσει, δεν θέλουμε να την διακόψουμε, θέλουμε να το πιέσουμε να γίνει ο προγεννητικός έλεγχος και στην συνέχεια αν χρειαστεί να γίνει διακοπή της εγκυμοσύνης σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο” και αυτή είναι μία λογική την οποία θα την καταλάβαινα».

«Σκεφτείτε εσείς τι θα είναι το καλύτερο για εσάς και για την οικογένειά σας. Γιατί είστε σε μία υπερβολικά δύσκολη κατάσταση. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τώρα τη νέα εγκυμοσύνη, κανένας σε αυτή την ζωή δεν χρειάζεται να είναι ήρωας. Εάν πάλι, θέλετε να προχωρήσει και αυτό γίνεται» πρόσθεσε ο γενετιστής.

Πάτρα: Η… ανησυχία της Ρούλας Πισπιρίγκου για γονιδιακό πρόβλημα με τη νέα εγκυμοσύνη – Ο διάλογος με γενετιστή

Ο διάλογος του ζεύγος Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη με τον γενετιστή:

Μάνος Δασκαλάκη: Οι γιατροί στην Αθήνα αυτή την στιγμή είναι σε μία αντίθετη άποψη.

Γενετιστής: Δηλαδή;

Μάνος Δασκαλάκη: Θεωρούν ότι πρέπει να διακοπεί η εγκυμοσύνη και μετά αφότου βρούμε το γονίδιο, να κάνουμε τεχνητή…

Ρούλα Πισπιρίγκου: Γονιμοποίηση.

Γενετιστής: Λογικό αυτό.

Το ζευγάρι προβληματίζεται για το εάν πρέπει ή όχι να διακόψει τη νέα εγκυμοσύνη. Η 33χρονη κατηγορούμενη ακούει και ακολουθεί τη ροή της κουβέντας.

Γενετιστής: Χρειάζεται και ένας προγενετικός έλεγχος.

Μάνος Δασκαλάκη: Στον προγεννητικό μετά έλεγχο μπορείτε να μας βοηθήσετε εσείς;

Γιατρός: Ναι σαφώς εννοείται μπορώ να σας βοηθήσω.

Μάνος Δασκαλάκη (σε Ρούλα Πισπιρίγκου): Θέλεις να ρωτήσεις κάτι;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Όχι.

Γιατρός (προς γενετιστή): Είναι και η μαμά εδώ θέλεις να την ρωτήσεις κάτι;

Γιατρός: Πιο πολύ αυτή αν θέλει να ρωτήσει. Κοιτάξτε αν ερχόσασταν εδώ θα παίρναμε ένα πλήρες οικογενειακό ιστορικό, θα υπήρχε μία τελείως διαφορετική συζήτηση. Αυτή την στιγμή η δική μου η παρέμβαση πιο πολύ έχει να κάνει με την εμπειρία μου σε τέτοιες καταστάσεις και το ποια είναι συνήθως η αντίδραση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς η δική σας περίπτωση είναι ομολογουμένως επιβαρυμένη αλλά εξαιτίας αυτού του γεγονότος εγώ θα άκουγα πάνω από όλα εσάς.

Μάνος Δασκαλάκη (προς Ρούλα Πισπιρίγκου): Αν θέλεις να πεις κάτι για τις σκέψεις σου λέει.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Όχι, η ερώτηση μου θα ήταν αυτή, αν θα μπορούσε να βοηθήσει στον προγεννητικό, το απάντησε… Δεν έχω κάτι άλλο…

Η κρίσιμη ερώτηση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Ξαφνικά, η Ρούλα Πισπιρίγκου αναρωτιέται τι θα γίνει εάν τελικά δεν βρεθεί καμία γενετική ανωμαλία. Μια ερώτηση που εκ των υστέρων, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Γιατρός: Η μαμά επιμένει, μάλλον έχει αγωνία για να γίνει ο προγεννητικός στο επόμενο παιδάκι, που με το καλό θα έρθει.

Γενετιστής: Ο προγεννητικός εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από ένα σημείο, το σημείο αυτό είναι εάν θα μπορέσουμε να βρούμε κάποια παθολογική διαταραχή. Εάν η ομάδα του Ωνασείου, βρει την παθολογική μετάλλαξη, τότε είναι δεδομένο ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε προγεννητικό έλεγχο.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εάν δεν την βρει;

Γιατρός: Εάν δεν βρει την μετάλλαξη τότε δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε προγεννητικό έλεγχο. Γιατί δεν θα ξέρουμε τι να ψάξουμε.

Μάνος Δασκαλάκη: Τώρα είμαστε στις 6 εβδομάδες (κύησης).

Γενετιστής: Στις 11 με 12 εβδομάδες, αν έχει βρεθεί η μετάλλαξη, μπορούμε να πάρουμε ένα πολύ μικρό τμήμα του πλακούντα και να κάνουμε έναν προγεννητικό έλεγχο να δούμε εάν το έμβρυο πάσχει και στην συνέχεια να προχωρήσουμε σε διακοπή κύησης πριν από τις 12 εβδομάδες. Το άλλο σενάριο είναι, ότι μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση και πριν το στάδιο της εμφύτευσης να γίνει τότε ο έλεγχος και να βεβαιώσουμε ότι τα ωάρια δεν θα φέρουν τη μετάλλαξη. Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν, ανάλογα με το τι θα αντέξουν ψυχολογικά, οικονομικά, αν θα προχωρήσουν σε μια φυσιολογική σύλληψη ή εξωσωματική.

Μάνος Δασκαλάκη: Τώρα είμαστε οριακά. Σε 5 εβδομάδες θα έχουμε αποτέλεσμα από τον γονιδιακό έλεγχο και εμείς είμαστε ήδη 6 εβδομάδων στην κύηση…

Γενετιστής: Ναι. Είναι τελείως οριακό… Το θέμα είναι ότι επειδή δεν ξέρετε τι θα βρεθεί, μπορεί τα αποτελέσματα να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο. Συν δύο με τρεις εβδομάδες…

Μάνος Δασκαλάκη: Ε, μετά πάει πάρα πολύ.

Γιατρός: Ναι, αν γίνει έτσι, θα ξεπεράσετε το όριο των 13 εβδομάδων που θα μπορούσατε να διακόψετε την κύηση… Αυτοί είναι περίπου οι χρόνοι.

Μάνος Δασκαλάκη: Ωραία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ

Γιατρός (προς γενετιστή): Θα ήθελα να συνεργαστούμε γιατί νομίζω ότι είναι ένα περιστατικό το οποίο είναι και επιστημονικά ενδιαφέρον να δούμε τι είναι αυτό που προκάλεσε 3 αιφνίδιους θανάτους και πιστεύω, αφού καταφέρουμε αυτό, να δώσουμε ξανά ζωή μέσα στην οικογένεια.

Άλλαξε κουβέντα η Ρούλα Πισπιρίγκου

Ο διάλογος με τον γενετιστή ολοκληρώνεται και το ζευγάρι μένει πίσω με τον γιατρό που τους έφερε σε επαφή, για να κουβεντιάσουν τις επιλογές τους. Η στάση της Ρούλας όμως, προκαλεί εντύπωση.

Γιατρός (προς το ζευγάρι): Εσείς τι λέτε; Τι θέλετε;

Μάνος Δασκαλάκη (προς Ρούλα Πισπιρίγκου): Εσύ πες!

Γιατρός: Τι σκέφτεστε;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν ξέρω

Μάνος Δασκαλάκη (προς Ρούλα Πισπιρίγκου): Γιατί με κοιτάς;
(Ρούλα γελάει)

Γιατρός: Ε, ποιον να κοιτάξει… εσύ είσαι ο…

Ρούλα Πισπιρίγκου: Για πείτε μου για το παιδάκι

Γιατρός: Για τον Άγγελο;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ναι

Γιατρός: Ο Άγγελος μετά την ιστορία του, βρέθηκε σε ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στη Ρώμη, έκατσε δύο χρόνια.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Με εγκεφαλοπάθεια;

Γιατρός: Έφυγε άσχημα…

Η 33χρονη κατηγορούμενη, επιλέγει να αλλάξει κουβέντα. Δείχνει να την ενδιαφέρουν περισσότερο τα συμπτώματα και ο θάνατος ενός μικρού αγοριού που αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με την 9χρονη Τζωρτζίνα.

«Ατάραχη»

Μιλώντας στο LiveNews, η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μυρσίνη Κωστοπούλου, έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη εγκυμοσύνη για να την χρησιμοποιήσει όπως θέλει» η 33χρονη. Όπως τόνισε, είναι περίεργο και το γεγονός ότι ακριβώς μετά τον θάνατο των παιδιών της, η 33χρονη έμεινε εκ νέου έγκυος.