Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια

Προανακριτική Novartis: Αφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης» -Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη από την ΕΛΑΣ

Νέα Σμύρνη: Σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανήλικης με απειλή ροτβάιλερ

Αν και έχει περάσει πάνω από μια ώρα από τότε που διετάχθη η βίαιη προσαγωγή στην προανακριτική επιτροπή της Novartis, του προστατευόμενου μάρτυρα Μαξίμου Σαράφη οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν.

Αγνωστο παραμένει κατά πόσο τελικά θα εντοπιστεί, καθώς όπως λέγεται το καθεστώς που τον διέπει δεν προβλέπει ύπαρξη διεύθυνσης κατοικίας παρά μόνο ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με το τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

«Σαράφης»: Φοβάμαι αντίποινα για τη ζωή μου και την οικογένειά μου

Σύμφωνα με πηγές ως επιχείρημα της μη εμφάνισής του ο αποκαλούμενος «Σαράφης» επικαλείται το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι εξέτασης που είχε θέσει δια επιστολής του, δηλαδή, αυτών της εξέτασης με μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα, επειδή όπως ισχυρίζεται φοβάται αντίποινα και για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

Στάση αναμονής τηρεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, για το ενδεχόμενο εντοπισμού του μάρτυρα και εμφάνιση ενώπιον του πενταμελούς κλιμακίου της Επιτροπής.

Κατά πληροφορίες, ο ίδιος διαφώνησε με τη βίαιη προσαγωγή του «Μάξιμου Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποφέρει αποτελέσματα. Χαρακτήρισε τη διαδικασία «προσχηματική» και επέμεινε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων και να καταθέσουν με την πραγματική τους ταυτότητα.

Σύμφωνος με τη βίαιη προσαγωγή, αλλά απέχοντας από τη σχετική ψηφοφορία, φέρεται να είναι ο Βασίλης Βιλιάρδος εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης.

Την ίδια ώρα ακόμα άγνωστος παραμένει ο τρόπος εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» εφόσον αναγκαστεί να εμφανιστεί στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς ο αιφνιδιασμός της εξαφάνισής του, εμπόδισε οποιαδήποτε συζήτηση αποσαφήνισης των ακριβώς συνθηκών της σε κάθε περίπτωση δια ζώσης κατάθεσής του.

Ερωτηματικό παραμένει και ποια στάση θα τηρήσει η «Αικατερίνη Κελέση», που έχει ζητήσει ήδη την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρα, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία περί προστασίας της.

Στην ευρωβουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων στην ευρωβουλή με παρέμβαση για την υπόθεση της αποκάλυψης των στοιχείων των μαρτύρων από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου στην διακομματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Διαφθοράς.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μάλιστα ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis. Αυτή η υπόθεση ήρθε στο φως και με την βοήθεια μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επειδή κάποιοι πολιτικοί φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που τώρα χαίρουν προστασίας υπό την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, απειλούνται από τους πολιτικούς ότι θα δεχθούν μηνύσεις και ότι οι ταυτότητες τους θα αποκαλυφθούν. Τώρα, όσο η έρευνα για το σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν μια άλλη υπόθεση για να αναγκάσουν τους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την δική τους ζωή, όπως και σε δοκιμασία τις ζωές των οικείων τους, γιατί το σκάνδαλο είναι τεράστιο. Επίσης θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την έρευνα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου προς τους συναδέλφους του.
iefimerida.gr