Πυραυλικά Συστήματα

CAMM-ER: Επιτυχημένη εκτόξευση του προηγμένου πυραύλου της MBDA

Οι δέκα παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων του επόμενου εξαμήνου

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσε η εταιρεία MBDA στις 24 Ιουνίου 2021, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου CAMM-ER, ο οποίος χρησιμοποιείται εναντίον εναέριων απειλών,  έπειτα από την αναχαίτιση και καταστροφή στόχου που πραγματοποιούσε ελιγμούς, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα του.

Πρόκειται για ένα όπλο το οποίο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών αναλυτών, λόγω των προηγμένων χαρακτηριστικών του, που το διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους πυραύλους της «οικογένειας» πυραυλικών συστημάτων εδάφους – αέρος CAMM (Common Anti-Air Modular Missile) ενώ έχει τεθεί στο τραπέζι των προτάσεων για τις φρεγάτες που θα αποκτήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όλα τα πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος CAMM διαθέτουν ενεργό ραντάρ ανίχνευσης και σύστημα soft- launch, ωστόσο ο πύραυλος CAMM-ER διαθέτει πιο ισχυρό κινητήρα εκτόξευσης της ιταλικής κατασκευάστριας εταιρείας AVIO, που του παρέχει εκτεταμένη εμβέλεια πέρα ​​από τα 40 χιλιόμετρα, ενω σημειώνεται ότι η εκτόξευση έγινε σε πεδίο βολής των Ιταλών.

Ο πύραυλος CAMM-ER σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει αφενός τα πυρομαχικά «Aspide» του προηγμένου Συστήματος Αεράμυνας Μέσης Εμβέλειας (MAADS) της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και αφετέρου τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ο ιταλικός Στρατός Ξηράς. Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωσή του στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πύραυλος CAMM-ER θα χρησιμοποιείται από τα συστήματα Albatros NG, για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες των μονάδων επιφανείας του ιταλικού Στόλου.

Ως πύραυλος εδάφους – αέρος (surface-to-air missile) ή κατευθυνόμενο όπλο επιφανείας – αέρος (surface-to-air guide weapon), ο CAMM-ER είναι σχεδιασμένος για να εκτοξεύεται από πλατφόρμες που είτε χρησιμοποιούνται από αντιαεροπορικές μονάδες είτε ενσωματώνονται στο οπλοστάσιο μονάδων επιφανείας, όπως φρεγάτες. Η επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του, «ανοίγει το δρόμο» για την άμεση ένταξή του σε μεγάλους αριθμούς, ενώ ακόμα θα λειτουργήσει θετικά για την αύξηση των εξαγωγών του από την εταιρεία MBDA.

Πηγή: Navy Recognition