Πυρκαγιές

Φωτιά στη Δαδιά: Νέο μήνυμα εκκένωσης προς Σουφλί – Γιαννούλη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Δεν υποχωρούμε στην τουρκική προκλητικότητα – «Ασπίδα» στη Δικαιοσύνη, δεν ξέχασε τη Φώφη Γεννηματά

Άλλη μια νύχτα εφιάλτης στη Δαδιά του Έβρου, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά που καταστρέφει το Εθνικό Πάρκο της περιοχής. Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, οι αρχές αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση προς Σουφλί και Γιαννούλη. Τρία τα μέτωπα της φωτιάς, δεν απειλείται πλέον το χωριό.

Η απόφαση για εκκένωση ελήφθη γιατί ξαφνικά, λίγο πριν από τις 21:00 της Κυριακής (24.07.2022) υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που δεν έχει σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη να καίει το δάσος της Δασιάς στον Έβρο. Ο άνεμος “γύρισε” σε νοτιά και η πυρκαγιά κινήθηκε στα βορειοδυτικά του χωριού, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η νέα εκκένωση.

Σύμφωνα με το thestival, οι φλόγες ξεπερνούν σε ύψος τα 20 μέτρα και κινούνται απειλητικά προς το χωριό. Οι κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα εκκένωσης. Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας τους καλεί να κινηθούν προς το Σουφλί.

«Αν βρίσκεστε στην Δαδιά, εκκενώστε τώρα προς Σουφλί δια μέσου Γιαννούλη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το μήνυμα 112 που εστάλη στις 20:45 το βράδυ της Κυριακής, με τους κατοίκους της Δαδιάς να ετοιμάζονται για ακόμη ένα εφιαλτικό βράδυ.

Η νεότερη ενημέρωση αναφέρει ότι το χωριό Δαδιά δεν απειλείται για την ώρα αλλά η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση βορειοανατολικά προς εθνική οδό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούν ότι θα την αναχαιτίσουν εκεί. Στα νοτιοδυτικά συνεχίζουν τα χωματουργικά και τις εγκαταστάσεις για να την ανακόψουν.

Τρία τα μέτωπα στο Εθνικό Πάρκο

Λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν η πολύ πυκνή βλάστηση, η γεωμορφολογία του εδάφους, οι απότομες κλίσεις και οι άνεμοι, η ένταση και η κατεύθυνση των οποίων αλλάζουν συνεχώς. Ειδικά τώρα που δεν μπορούν να επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Για να αντιμετωπίσουν την φωτιά στη Δαδιά, επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα.

Συνδρομή παρέχουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα. Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα.