Επικαιρότητα Πυρκαγές

Κόντρα για τη φωτιά στις Μυκήνες – Ποια η απάντηση της Λίνας Μενδώνη

Κόντρα για τη φωτιά στις Μυκήνες - Ποια η απάντηση της Λίνας Μενδώνη
Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται από εικόνες που τραβήχτηκαν από τις Μυκήνες και στην οποία τονίζεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημιές

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή, 30 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών. Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε στην περιοχή για να δει το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τη φωτιά.

Παράλληλα, το απόγευμα της Δευτέρας, 31 Αυγούστου, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται από εικόνες που τραβήχτηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στην οποία τονίζεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημιές.

Μενδώνη: «Οι Μυκήνες δεν κάηκαν, άρπαξε λίγο το πούσι τους»

«Είμαστε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Η ζημιά, η οποία επήλθε από τη χθεσινή πυρκαγιά ήταν η λιγότερη δυνατή. Γι’ αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της Πυροσβεστικής και της εφορίας αρχαιοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση δούλεψαν η πρόληψη, το γεγονός ότι ο χώρος ήταν αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν ξερά χόρτα. Επομένως, δεν υπήρχε ύλη για να καεί. Αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία. Δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων. Η Πυροσβεστική αντέδρασε σε κρίσιμο χρόνο και δεν επεκτάθηκε η φωτιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν σε επαφή μαζί μου και έκανε τα αδύνατα δυνατά, ώστε πολύ γρήγορα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα, τα οποία και συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση. Ο αρχαιολογικός χώρος με την ευθύνη και τη φροντίδα της εφορίας αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε σχέδιο για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, με αποτέλεσμα ο κάθε ένας από τους εργαζόμενους να ξέρει από την αρχή πως πρέπει να αντιδράσει», ανέφερε αρχικά η κυρία Μενδωνη.

«Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο, καθώς αυτή τη στιγμή είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους. Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχει καεί αυτό που ονομάζουμε “πούσι”, το βλέπετε και εσείς. Είναι τα ξερά χόρτα που είναι απολύτως ξυρισμένα».