Κρήτη Σεισμός

«Καμπανάκι» οικοδόμων για σεισμούς – «Μην περιμένουμε να γίνει το κακό»

«Καμπανάκι» οικοδόμων για σεισμούς – «Μην περιμένουμε να γίνει το κακό»

Αναγκαία η αντισεισμική θωράκιση, μετά την έξαρση των δονήσεων

Αν δεν… “ταρακούνησαν” τους αρμόδιους παράγοντες με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τους για την αναγκαιότητα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτηρίων και κυρίως των σχολείων, ευελπιστούν να το πετύχουν τώρα οι οικοδόμοι του νομού Ηρακλείου, έχοντας στην επιχειρηματολογία τους και τη συχνότητα των σεισμικών δονήσεων του τελευταίου διαστήματος.

Ιδιαίτερα, δε, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης μιλάει σήμερα στη “Νέα Κρήτη” απευθύνοντας νέα έκκληση προς την Πολιτεία και τους Δήμους, να πάψουν να αγνοούν τα μηνύματα του οικοδομικού κλάδου και να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, αλλά και των πολλών άλλων δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων-χαλασμάτων, «πριν γίνει το κακό»!

«Κανένας δεν το εύχεται, αλλά δεν μπορεί να παίζουμε και με τα φυσικά φαινόμενα», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Γωνιανάκης.

«Κύριο αίτημα εδώ και δεκαετίες και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων αλλά και του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου είναι η αντισεισμική θωράκιση τόσο των δημόσιων κτηρίων, όσο και των ιδιωτικών κτηρίων. Γιατί αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη. Και με βάση τους συχνούς σεισμούς που έχουμε το τελευταίο διάστημα, από τύχη ουσιαστικά δεν έχουμε σοβαρές ζημιές ή καταστροφές»…

Ο συνδικαλιστής συνεχίζει λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που είναι πραγματικά απαραίτητο και αναγκαίο τόσο η κυβέρνηση όσο και γενικότερα ο κρατικός μηχανισμός να δώσει λεφτά, ώστε να γίνουν σύγχρονες κατασκευές και να ενισχυθούν υπάρχοντα. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο νομός Ηρακλείου έχει 40.000 αυθαίρετα. Χωρίς να βάζουμε κτήρια που είναι πραγματικά ακατάλληλα, δεκαετίας του ’50, χωρίς καμιά στατική μελέτη, χωρίς ουσιαστικά έλεγχο, και δε φτάνει μόνο ένα κτήριο να το βάψουμε και να πούμε ότι είναι εντάξει, όταν τίθεται ζήτημα ανθρώπινης ζωής. Και μετά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ακραία φυσικά φαινόμενα, γιατί ο σεισμός είναι στη ζωή μας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον σεισμό».

«Είναι πολιτικό το ζήτημα»

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης, «αυτό που δείχνει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι για τις λαϊκές ανάγκες δε θέλουν να βοηθήσουν και να δώσουν χρήματα. Δίνουν χρήματα μόνο σε έργα που στόχο έχουν να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του το κεφάλαιο και ο ιδιωτικός τομέας… Οι μεγάλοι… Γι’ αυτό κάνουν και δρόμους με διόδια… Αλλά για έργα που έχει ανάγκη ο κρητικός λαός, όπως είναι η αντισεισμική προστασία, δεν κάνουν τίποτα. Και σε αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε. Ευχόμαστε πάντως να μην έχουμε θύματα και ζημιές, αλλά πιέζουμε και σαν συνδικάτο και σαν εργαζόμενοι να γίνουν έργα αντισεισμικής προστασίας τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα».

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Το 70% των σχολείων δεν έχει καν οικοδομική άδεια»

Ιδιαίτερα για τα σχολεία, ο Γιάννης Γωνιανάκης καταγγέλλει πως «το 70% των σχολείων του νομού Ηρακλείου δεν έχει καν οικοδομική άδεια. Και βλέπουμε και σχολεία που στεγάζουν μικρά παιδιά σε κτήρια του 1800 και του 1900. Είναι πολλά τα προβλήματα»!

Στο ερώτημά μας  αν ο ίδιος θεωρεί πως η χειρότερη κατάσταση στη σχολική στέγη δεν είναι τόσο μέσα στην πόλη του Ηρακλείου αλλά στα χωριά της περιφέρειας, ο συνδικαλιστής ήταν κατηγορηματικός: «Και στην πόλη και στην ύπαιθρο. Και ειδικότερα στην πόλη του Ηρακλείου, που δεν είχε σχέδιο και έχει χτιστεί άναρχα, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα εάν τύχει κάποια καταστροφή φυσική. Και μιλάω, συν τοις άλλοις, και για την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ. Γιατί πολλά σημεία της πόλης μας είναι στενά, είναι “τυφλά” και ουσιαστικά είναι επικίνδυνα για επιπτώσεις σε διάφορες φυσικές καταστροφές»…

Και καταλήγει, λέγοντας: «Ας δούμε και το παράδειγμα της Γερμανίας. Μέσα στην ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πνίγηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Και αυτό δείχνει την κατάντια ενός συστήματος που τροφοδοτεί τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες, αλλά για τον απλό λαό δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Κάτι αντίστοιχο έχουμε και στην Ελλάδα, και σε χειρότερο βαθμό αν μιλήσουμε για τα δημόσια κτήρια στη χώρα μας».