Κρήτη Σεισμός

Λέκκας για τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Περιμένουμε σίγουρα μετασεισμούς

Σεισμός Τουρκία: «Γίνονται συνέχεια μετασεισμοί. Οι διασωστικές προσπάθειες θα είναι επικίνδυνες» – Όσα είπε ο Ευθύμης Λέκκας

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Μοίρες στο Ηράκλειο και έγινε αισθητός σε όλο το νησί και μέχρι τα παράλια της Τουρκίας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο newsit.gr ανέφερε πως ο σεισμός ήταν έντονα αισθητός και πως περιμένουμε σίγουρα μετασεισμούς.

«5,1 Ρίχτερ ήταν, με επίκεντρο τις Μοίρες Ηρακλείου, με εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα περίπου. Ήταν έντονα αισθητός. Περιμένουμε σίγουρα μετασεισμούς” λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στο newsit.gr

Λέκκας για τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Περιμένουμε σίγουρα μετασεισμούς

Ο σεισμός έρχεται μετά τον χθεσινό 4,2 Ρίχτερ και πάλι στην ίδια περιοχή κάτι που έχει ανησυχήσει τους κατοίκους καθώς το μέγεθος και των δυο σεισμών δεν είναι αμελητέο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ένα μήνυμα χτύπησε στα κινητά τηλέφωνα όπου καλούσε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, ενώ το εκτιμώμενο μέγεθος του σεισμού ήταν οι 5 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, οχήματα με πυροσβέστες, βρίσκονται ήδη επί ποδός και κάνουν ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.

Λέκκας για τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Περιμένουμε σίγουρα μετασεισμούς

Δήμαρχος Φαιστού: στους δρόμους οι κάτοικοι

Ο δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, αναφέρει στο Cretalive πως “ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές”.

Τσελέντης: Προσοχή στα σπίτια ειδικά στα πετρόκτιστα

Ανάρτηση στο facebook πραγματοποίησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης που τόνισε πψς είναι νωρίς για συμπεράσματα ενώ ζήτησε προσοχή στα παλιά σπίτια που έχει η περιοχή.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει: Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Κατά πάσα πιθανότητα το Βόρειο τμήμα του «έπεσε» σχετικά με το Νότιο. ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγο της μικρής απόστασης όμως από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί.

Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Να ληφθούν μέτρα ζητά ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Συγκεκριμένα ο σεισμολόγος, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του, αναφέρει: «Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».