Άγιο Όρος Επικαιρότητα Σεισμός

Σεισμός: Το σαρωτικό χτύπημα των 7 Ρίχτερ σε Χαλκιδική και Άγιος Όρος με 161 νεκρούς! Η μέρα που ξυπνά εφιάλτες

Σεισμός: Το σαρωτικό χτύπημα των 7 Ρίχτερ σε Χαλκιδική και Άγιος Όρος με 161 νεκρούς! Η μέρα που ξυπνά εφιάλτες

Ο σεισμός άφησε νεκρούς και χαλάσματα σε Χαλκιδική και Άγιο Όρος. Έναν αιώνα μετά, οι κάτοικοι των ίδιων περιοχών αισθάνονται τη μανία της φύσης, ευτυχώς χωρίς την ίδια ένταση και χωρίς τα ίδια τραγικά αποτελέσματα…

Τη φονική σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ στη Χαλκιδική που σημειώθηκε πριν ακριβώς 88 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 1932, θύμισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τους σεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο.

Ο σεισμός, αναφέρει ο καθηγητής, ένας από τους πιο πολύνεκρους στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, που άφησε πίσω του 161 θύματα, είχε σημειωθεί το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου, επηρεάζοντας κυρίως το ανατολικό τμήμα της Χαλκιδικής, την Ιερισσό, το Στρατώνι και τις μονές του Αγίου Όρους. Εκατοντάδες τραυματίες και άστεγοι, σοβαρές υλικές ζημιές, εκδήλωση πυρκαγιών αλλά και ένα τοπικό τσουνάμι στον κόλπο της Ιερισσού ήταν ο απολογισμός του φονικού αυτού σεισμού.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ: “Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Richter, έπληξε τη Χαλκιδική και κυρίως την Ιερισσό και το Στρατώνι. 161 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 669 τραυματίστηκαν. 4.106 σπίτια καταστράφηκαν ενώ 3.218 έπαθαν σοβαρές βλάβες.

Τα χωριά Γομάτι, Μεγάλη Παναγιά, Αρναία, Νέα Ρόδα, Στάγειρα, Παλαιοχώρι, Σιδηροπόταμος καθώς και πολλές μονές του Αγίου Όρους υπέστησαν μεγάλες βλάβες.”

Πηγή: voria.gr