Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια

Βενιζέλος για Novartis: Ανάγκη να αποτραπεί οριστικά η αλλοίωση των θεσμών

Έρευνα του CNN Greece: Πόσο θωρακισμένα είναι τα κτήριά μας από έναν ισχυρό σεισμό

Την επείγουσα ανάγκη να αποτραπεί οριστικά η αλλοίωση των θεσμών υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», για την υπόθεση Novartis.

«Η σκευωρία Novartis είχε ως στόχο την αλλοίωση των δημοκρατικών και δικαιοδοτικών θεσμών. Ήθελε να επηρεάσει σε βάθος τους πολιτικούς συσχετισμούς και το φρόνημα της κοινωνίας. Να αιχμαλωτίσει μέσα σε ένα δήθεν σκάνδαλο τις βασικές δυνάμεις της τότε αντιπολίτευσης και εμβληματικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη λεγόμενη μνημονιακή περίοδο, την περίοδο του αγώνα για τη διάσωση της χώρας από την οικονομική -και όχι μόνο – καταστροφή», επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος στο άρθρο του.

«Το δικονομικό σκηνικό των προστατευόμενων μαρτύρων που στη συνέχεια χαρακτηρίζονται – χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις- μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και περιβάλλονται με ποινική ασυλία, η κατάχρηση εξουσίας, τα παραδικαστικά κυκλώματα που διευθύνει η ίδια η προηγούμενη κυβέρνηση και όλοι οι άλλοι μηχανισμοί, επικοινωνιακοί και κοινοβουλευτικοί, υπηρετούν αυτόν τον θεμελιώδη στόχο», συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος που κάνει λόγο για απουσία στοιχείων, πρωτοφανή ενδοεισαγγελική σύγκρουση και κατάρρευση του σκηνικού των προστατευόμενων μαρτύρων, που οδήγησε σε ευτελισμό του σχεδίου.
Βενιζέλος: Βαριές βλάβες στη δικαιοσύνη

Ομως, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, επήλθαν βαριές βλάβες στο θεσμικό σώμα της δικαιοσύνης, στην ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος, στη λειτουργία της Βουλής και στη συνείδηση της κοινωνίας. «Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης έχει πειστεί ότι επρόκειτο για σκευωρία, όμως και αυτό καταλογίζεται στο πολιτικό σύστημα και στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο πολιτικός ανταγωνισμός. Δεν είναι προφανές σε όλους το θεσμικά δραματικό γεγονός ότι η δικαιοσύνη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την ομηρία της σκευωρίας αυτής. Η αυτοκάθαρσή της δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη», γράφει ο κ. Βενιζέλος στο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι η παρούσα Βουλή οφείλει πρωτίστως να προστατεύσει το Σύνταγμα αποκαθιστώντας την ερμηνεία και εφαρμογή του. «Οφείλει επίσης να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναθεώρησης χωρίς αυτή να λειτουργήσει ως αναδρομική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ωμές παραβιάσεις του Συντάγματος πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν κρίσιμες φάσεις της σκευωρίας», συνεχίζει και υπογραμμίζει «Η παρούσα Βουλή οφείλει να προστατεύσει τη δικαιοσύνη και να τη διευκολύνει στην αυτοκάθαρσή της χωρίς να μετακυλίει σε αυτήν ευθύνες που δεν έχει».