Προτεινόμενα

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Η ημέρα που άδειασαν πραγματικά τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα

Γιατί τρώμε αυτό το ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι

Οι αρτοποιοί της γειτονιάς παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα για να διατηρήσουν το έθιμο αλλά ξέρετε γιατί τρώμε αυτό το ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι;

Η χριστιανική εκδοχή είναι πως μια τέτοια μέρα γιορτής, οι γυναίκες δεν έπρεπε να αφιερώσουν πολύ χρόνο στην κουζίνα. Δεν μαγείρευαν, σέρβιραν ωμές τροφές όπως ελιές και τουρσί και έτσι δεν χρησιμοποιούσαν μαγιά για το ψωμί, ώστε να μην περιμένουν να φουσκώσει.

Μια ακόμη εκδοχή είναι πως η μαγιά στο ψωμί συμβολίζει τη γονιμότητα. Το σπέρμα που θα φουσκώσει το ψωμί. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν αρμόζει σε μια περίοδο νηστείας”.

Για πολλούς και τα νηστίσιμα της Καθαράς Δευτέρας έπρεπε να παρασκευάζονται ακόμη και χωρίς λάδι.