Παιδί

Μωρό που γεννήθηκε από το DNA τριών ανθρώπων πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο τραγουδιστής των System of a Down αποθέωσε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια πρόληψης της γέννησης παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες

Ένα μωρό γεννήθηκε χρησιμοποιώντας το DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή γονιμότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA τους προέρχεται από τους δύο γονείς τους και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δότρια γυναίκα.

Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια πρόληψης της γέννησης παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες.

Λιγότερα από πέντε τέτοια μωρά έχουν γεννηθεί, αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι μιτοχονδριακές ασθένειες είναι ανίατες και μπορεί να είναι θανατηφόρες μέσα σε λίγες ημέρες ή ακόμα και ώρες από τη γέννηση. Μερικές οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά και αυτή η τεχνική θεωρείται ως η μόνη επιλογή για να έχουν ένα υγιές παιδί από μόνα τους.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά διαμερίσματα μέσα σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος που μετατρέπουν τα τρόφιμα σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια.

Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια αποτυγχάνουν να τροφοδοτήσουν το σώμα και να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη, απώλεια μυϊκής μάζας, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Εγκρίθηκαν
τα πρώτα «μωρά τριών ατόμων» του Ηνωμένου Βασιλείου Μεταβιβάζονται μόνο από τη μητέρα. Έτσι, η θεραπεία δωρεάς μιτοχονδρίων είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί μιτοχόνδρια από ένα υγιές ωάριο δότη.

Υπάρχουν δύο τεχνικές για την εκτέλεση δωρεάς μιτοχονδρίων. Το ένα λαμβάνει χώρα μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου της μητέρας από το σπέρμα του πατέρα και το άλλο λαμβάνει χώρα πριν από τη γονιμοποίηση.

περισσότερα στο bbc.com