Παιδί

Παιδιά: Περισσότερη πίεση, καλύτερη απόδοση;

Παιδιά: Περισσότερη πίεση, καλύτερη απόδοση;

Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι χαρούμενα και να τα πηγαίνουν καλά σε ό,τι κάνουν. Πολλοί όμως, παρά τις καλές τους προθέσεις, μπορεί να τα πιέζουν υπέρ του δέοντος ώστε να αποδίδουν ακόμα καλύτερα, να προσπαθούν πέρα από τις πραγματικές τους ικανότητες και να καταφέρνουν όλο και περισσότερα.

Ωστόσο, η τελειότητα δεν υπάρχει σε κανένα στάδιο της ζωής, πόσο μάλλον στην παιδική ηλικία. Αυτό είναι το στάδιο στο οποίο τα παιδιά πρέπει να είναι παιδιά και τίποτα άλλο! Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να είστε ευέλικτοι ως προς την εκπαίδευσή τους.

Περισσότερη προσπάθεια σήμερα, σίγουρο όφελος αύριο;
Υπάρχουν γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, ακόμα κι αν η παιδική τους ηλικία ή η συναισθηματική τους ευημερία τίθεται επί του παρόντος σε κίνδυνο. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά παιδιά υπόκεινται σε υψηλές πιέσεις που δεν μπορούν να αντέξουν και να διαχειριστούν επαρκώς.

Το να έχουμε υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αρκεί όμως να μην θυσιάζεται ούτε η παιδική τους ηλικία ούτε η συναισθηματική τους ευημερία.
Οι συνέπειες της υπερβολικής πίεσης στα παιδιά
Όταν πιέζουμε πολύ τα παιδιά, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες. Ανεξάρτητα από τον τομέα πίεσης (ακαδημαϊκή, αθλητική, καλλιτεχνική κτλ.), οι συνέπειες μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την παρούσα ζωή όσο και το μέλλον τους.

Εσωστρέφεια και ανασφάλεια
Τα παιδιά πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά σημαντικά ή άξια αγάπης αν δεν είναι τέλεια.

Στρες
Αυτή η κατάσταση των υψηλών προσδοκιών και της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και χρόνιο άγχος. Όταν υπάρχει πολύ άγχος, μπορεί να υπάρξει θυμός, κατάθλιψη, μοναξιά και στομαχικά προβλήματα, μεταξύ άλλων.

Συνεχής θυμός
Ένα παιδί με την πίεση και τις απαιτήσεις μπορεί να αισθάνεται πάντα θυμωμένο επειδή δεν είναι ευχαριστημένο από τη ζωή που κάνει και από τον εαυτό του.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Όταν κάνουμε πράγματα για τους άλλους και όχι για τον εαυτό μας, παύουμε πλέον να έχουμε κίνητρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αυτονομίας και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ψυχικές διαταραχές
Η συνεχής θλίψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Υπονόμευση της προσπάθειας
Όταν ένας γονιός ενδιαφέρεται μόνο για τα αποτελέσματα και όχι για την προσπάθεια που γίνεται, τα παιδιά μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, ακόμα κι αν δεν είναι οι σωστές.

Αναμενόμενη απογοήτευση
Όταν η πίεση είναι πολύ υψηλή, τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να την αισθάνονται προκαταβολικά. Ο στόχος του να είναι τέλεια σε κάτι, μπορεί να τους προκαλέσει δηλαδή απογοήτευση πριν καν προσπαθήσουν, νομίζοντας πως δεν αξίζει η προσπάθεια εφόσον δεν θα υπάρξουν τα τέλεια αποτελέσματα.

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο, κατανόηση, στοργή
Οι υπερβολικά απαιτητικοί γονείς συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους. Θέτουν τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει εκείνα να ακολουθήσουν χωρίς να σκέφτονται τις ικανότητες, τις δεξιότητες ή τι πραγματικά εκείνα θέλουν.

Τα παιδιά όμως είναι παιδιά και χρειάζονται χρόνο και στοργή. Είναι απαραίτητο να επιτρέψετε και να σέβεστε ό,τι πραγματικά αγαπούν να κάνουν. Το να τα αναγκάζουμε να κάνουν πράγματα που δεν τους αρέσουν, τα απομακρύνει τελικά σημαντικά από εμάς.

Λέμε λοιπόν «ναι» στα υγιή όρια και στους κανόνες, «όχι» όμως στην υπερβολική πίεση και σε ένα αυταρχικό στυλ ανατροφής.
ΠΗΓΗ imommy.gr