Παιδί

Τι είναι το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού;

Συνάντηση Πολάκη με εργαστηριακούς γιατρούς

Πως να το αντιμετωπίσετε

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού, κάνει τα μεσαία, δεύτερα δηλαδή ανάμεσα από τρία, παιδιά να αισθάνονται παραμελημένα ή ακόμα και πιεσμένα.

Οι αλλαγές στην συμπεριφορά τους είναι συχνές. Και εκφράζονται κυρίως με τους παρακάτω τρόπους:

Αρνητικότητα

Οι ειδικοί πιστεύουν πως πολλά μεσαία παιδιά έχουν θυμό και αρνητικότητα. Πολλές φορές βγαίνει με μια σαρκαστική απάντηση για τα όσα συμβαίνουν στο σπίτι. Μην αντιδράσετε στον σαρκασμό και προσπαθήστε να έχετε υπομονή ώστε να αντιμετωπίσετε την βασική αιτία αυτής της συμπεριφοράς.

 

Μπλέκουν σε μπελάδες

Το παιδί με το να μπλέκει σε μπελάδες ή να έχει ξεσπάσματα, προσπαθεί να σας τραβήξει την προσοχή. Μπορεί σπάνια να επαινείται την καλή του συμπεριφορά, αλλά πάντα θα βρείτε χρόνο να τα επιπλήξετε για την άσχημη. Γι’ αυτό γίνονται πιο επιρρεπή με το να μπλέκουν σε φασαρίες και μπελάδες. Εσείς δεν πρέπει να τροφοδοτείται αυτή τη συμπεριφορά που στόχο έχει την προσοχή σας και μόνο.

Αδιαφορία

Το μεσαίο παιδί αισθάνεται ότι αγαπάτε πιο πολύ και δίνετε περισσότερη προσοχή στο πρώτο. Ή θεωρεί πως δεν έχετε αρκετό χρόνο για το ίδιο και με κάποιον τρόπο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ενοχή σας και να μην ανταποκρίνεται θετικά στην αγάπη σας. Όπως για παράδειγμα να μην σας αγκαλιάζει όταν το αγκαλιάζετε. Αλλά εσείς δεν πρέπει να αφήσετε να σας επηρεάσει η υποτιθέμενη αδιαφορία του. Θα πρέπει να συνεχίσετε να το αγκαλιάζετε και να του λέτε συχνά πόσο το αγαπάτε.