Υγεία

5 παθήσεις που απειλούν τα νεφρά (εικόνες)

Κορυφώνεται η κρίση στο Αιγαίο: Έφτασε στην περιοχή έρευνας το Oruc Reis

Τα νεφρά είναι απαραίτητα για την απομάκρυνση των τοξινών και άλλων επιβλαβών ουσιών από το αίμα και την παραγωγή ούρων.

Συμβάλλουν καθοριστικά σε μία σημαντικότατη λειτουργία, που λέγεται ομοιόσταση, δηλαδή στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και της αρτηριακής πίεσης.

Και αυτό, γιατί είναι υπεύθυνα για την επαναρρόφηση νερού, γλυκόζης και αμινοξέων, σημαντικών δηλαδή ουσιών για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, επιβαρύνονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού. Εκτιμάται ότι το 10% των ανθρώπων πάσχουν από κάποια μορφή νεφρικής νόσου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να διαγνωστεί πολύ πριν την ανάπτυξη αυτών των παθήσεων.

Επιπλοκές της χρόνιας νεφρικής νόσου:

– Υψηλή αρτηριακή πίεση

– Αναιμία

– Παθήσεις των οστών

– Νευρική βλάβη

Το θετικό είναι ότι η παχυσαρκία και η χρόνια νεφρική νόσος είναι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν.

Δείτε πέντε παθήσεις που συνδέονται με τα νεφρά.

5 παθήσεις που απειλούν τα νεφρά (εικόνες)

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια: Είναι η κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν με αποτέλεσμα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες να συσσωρεύονται στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και τον θάνατο.

5 παθήσεις που απειλούν τα νεφρά (εικόνες)

Πολυκυστική Νεφρική Νόσος: Οι νεφροί περιέχουν ομάδες στρογγυλών σάκων γεμάτων με υγρό (κύστεις) που παρεμβαίνουν στη λειτουργία των νεφρών και προκαλούν τη διόγκωσή τους. Πρόκειται για γενετική διαταραχή που εκδηλώνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

5 παθήσεις που απειλούν τα νεφρά (εικόνες)

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: Κάθε νεφρός περιέχει περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά φίλτρα, τους νεφρώνες, τα οποία καθαρίζουν το αίμα από τις άχρηστες ουσίες που παράγονται από τον μεταβολισμό. Επίσης, ρυθμίζουν το νερό και τους ηλεκτρολύτες του σώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι νεφρώνες αυτοί αρχίζουν να καταστρέφονται και από ένα σημείο και μετά δεν επαρκούν, και τα νεφρά δεν μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει σταδιακά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εγκατασταθεί ξαφνικά. Αυτό που συμβαίνει στη νεφρική ανεπάρκεια είναι η συσσώρευση των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού στον οργανισμό.

5 παθήσεις που απειλούν τα νεφρά (εικόνες)

Διαβήτης: Τα προβλήματα των νεφρών οφείλονται σε βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε πάσχοντες από διαβήτη.

5 παθήσεις που απειλούν τα νεφρά (εικόνες)

Παχυσαρκία: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η παχυσαρκία συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρική νόσου.

Πηγή: health24.com