Διατροφή Υγεία

Δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς: Οι κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες)

Εκτός του «The final four» η κόρη της Κατερίνας Παπακώστα (video)

Η δίαιτα με χυμούς αποτελεί διατροφική τάση των τελευταίων χρόνων και στοχεύει την αποτοξίνωση του σώματος και την γρήγορη απώλεια βάρους.

Οι χυμοί φτιάχνονται από φρούτα και λαχανικά και οι υποστηρικτές της δίαιτας πιστεύουν ότι αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να λάβει κανείς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού από φρούτα και λαχανικά επί 14 εβδομάδες αύξησε τα επίπεδα βιταμινών C, E, B, σεληνίου και φολικού οξέος.

Το ερώτημα είναι αν η δίαιτα μπορεί να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Αναφορικά με την επίδρασή της στην υγεία και τη μείωση του κινδύνου χρονίων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις.

Δείτε παρακάτω τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης με χυμούς:

Δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς: Οι κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες)

Περιέχουν πολλή ζάχαρη: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυσικά σάκχαρα, συγκεκριμένα φρουκτόζη. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και πρόσληψης βάρους. Για παράδειγμα, ο 100% φυσικός χυμός από σταφύλι ή μήλο δίνει περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη απ’ ότι φυτικές ίνες. Τα 100 ml χυμού μήλου δίνουν 13 γραμμάρια ζάχαρης και 60 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα χυμού σταφύλι δίνει 20 γραμμάρια ζάχαρης. Η συχνή κατανάλωση χυμού φρούτων αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς: Οι κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες)

Η αποτοξίνωση με χυμούς είναι επικίνδυνη: Φρούτα και λαχανικά, όπως τα cranberries, το σπανάκι και τα φασόλια είναι πλούσια σε οξαλικά οξέα, τα οποία μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία των νεφρών σας. Η άμετρη κατανάλωση χυμών οδηγεί σε διάρροιες, κόπωση και ναυτία. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να απομακρύνει τις τοξίνες μέσω φυσικών διεργασιών στο ήπαρ και τους νεφρούς. Αντίθετα, οι χυμοί που φτιάχνονται από μη βιολογικά λαχανικά μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσληψη περισσότερων τοξινών και φυτοφαρμάκων. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η διακοπή της πρόσληψης φαγητού οδηγεί σε αποτοξίνωση του σώματος.

Δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς: Οι κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες)

Δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα: Οι δίαιτες με χυμούς βασίζονται στην πρόσληψη 600 έως 1.000 θερμίδων σε καθημερινή βάση. Αυτή η στρατηγική ακολουθείται από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκαλώντας θερμιδικό έλλειμμα, δεν μπορούν να ακολουθηθούν όμως για μεγάλο διάστημα επειδή επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και προκαλούν διατροφικές ανεπάρκειες.

Δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς: Οι κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες)

Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ισορροπημένο γεύμα: Οι χυμοί δεν περιέχουν λιπαρά και πρωτεΐνες γι’ αυτό δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη δίαιτα. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Τα καλά λιπαρά εξασφαλίζουν ορμονική ισορροπία και διατήρηση της ενέργειας. Ωστόσο η αντικατάσταση ενός γεύματος δεν προκαλεί διαφορά. Το γάλα αμυγδάλου, το αβοκάντο και το ελληνικό γιαούρτι είναι κάποιες προσθήκες που μπορούν να μειώσουν τις διατροφικές ανεπάρκειες.