Διατροφή

Ανοσοποιητικό: Οι τροφές που το αποδυναμώνουν (εικόνες)

Ανοσοποιητικό: Οι τροφές που το αποδυναμώνουν (εικόνες)

Εκτός από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες, πλέον ζούμε και με τον φόβο της λοίμωξης του κορονοϊού.

Πέρα από τα απαραίτητα εμβόλια και το τακτικό πλύσιμο των χεριών, επιβάλλεται να κάνετε και μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή σας.

Δείτε ποιες είναι οι 5 κατηγορίες τροφών που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας και σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε κάθε είδους λοιμώξεις:

Ανοσοποιητικό: Οι τροφές που το αποδυναμώνουν (εικόνες)

Γαλακτοκομικά: Η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται άμεσα με την υγεία του αναπνευστικού. Το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι επιδεινώνουν την απόφραξη των πνευμόνων κι έτσι πρέπει να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Ανοσοποιητικό: Οι τροφές που το αποδυναμώνουν (εικόνες)

Αλκοολούχα ποτά: Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την ευαισθησία απέναντι στις λοιμώξεις. Η αρνητική επίδραση του αλκοόλ είναι εμφανέστερη μετά την κατανάλωση του τρίτου ποτού.

Ανοσοποιητικό: Οι τροφές που το αποδυναμώνουν (εικόνες)

Κόκκινο κρέας: Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα τηγανητά, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα αυτό να αδυνατεί να αντισταθεί στις λοιμώξεις. Αντικαταστήστε μέρος των ζωικών πρωτεϊνών που καταναλώνετε με αντίστοιχες φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που βρίσκονται στην κινόα και τα φασόλια.

Ανοσοποιητικό: Οι τροφές που το αποδυναμώνουν (εικόνες)

Λευκό ψωμί: Οι επεξεργασμένοι σπόροι στο λευκό ψωμί και αρκετούς τύπους δημητριακών μετατρέπονται σε γλυκόζη όταν μεταβολίζονται από τον οργανισμό. Προτιμήστε αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης για το πρωινό σας αλλά και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Ανοσοποιητικό: Οι τροφές που το αποδυναμώνουν (εικόνες)

Γλυκά: Η ζάχαρη ευθύνεται για τους αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας, για το διαβήτη τύπου 2 αλλά και την καρδιοπάθεια. Δεν έχει καμία θρεπτική αξία και μάλιστα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια να εξολοθρεύουν βακτήρια και ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι, οι φακές και τα ρεβίθια, σταθεροποιούν τα επίπεδα της γλυκόζης και κρατούν το ανοσοποιητικό «σε φόρμα».