Διατροφή

Χόρτα του καλοκαιριού: 27 συνταγές με βλίτα, γλιστρίδα και αλμυρίκια

Χόρτα του καλοκαιριού: 27 συνταγές με βλίτα, γλιστρίδα και αλμυρίκια

Τα τρώμε συνήθως βραστά, αλλά είναι ωραιότατα και μαγειρεμένα. Δείτε 27 συνταγές για σαλάτες και πρωτότυπα φαγητά και ορεκτικά με βλίτα, γλιστρίδα και αλμυρίκια.

Χόρτα του καλοκαιριού: 27 συνταγές με βλίτα, γλιστρίδα και αλμυρίκια

Τα τρώμε συνήθως βραστά, αλλά είναι ωραιότατα και μαγειρεμένα. Δείτε 27 συνταγές για σαλάτες και πρωτότυπα φαγητά και ορεκτικά με βλίτα, γλιστρίδα και αλμυρίκια.

Βλίτα

Παλαιότερα τα βλίτα φύτρωναν μόνα τους σε κήπους και χωράφια ανάμεσα σε κηπευτικά. Πλέον καλλιεργούνται συστηματικά, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ζήτησης από καταναλωτές και χώρους εστίασης. Έχουν έντονη και δροσερή γεύση. Άλλες ονομασίες για το βλίτο είναι γλίντρο ή βλιταράκι. Τρώγονται βραστά και τσιγαριαστά, σκέτα ή αναμεμειγμένα με άλλα χόρτα και λαχανικά του ελληνικού καλοκαιριού.

Γλιστρίδα

Γνωστή και ως αντράκλα, ανδράχλη, τρέβλα και χοιροβότανο, η γλιστρίδα αυτοφύεται σε λαχανόκηπους και σε αγρούς, αλλά και καλλιεργείται για να καλυφθεί η ζήτηση. Η καλλιεργημένη, αυτή που κυρίως βρίσκουμε στο εμπόριο, έχει μεγαλύτερα κοτσάνια και φύλλα. Κατά την αγορά, προσέχουμε να είναι όσο γίνεται πιο τρυφερή και με ζωηρό πράσινο χρώμα. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε από την παρουσία των δροσερών φύλλων της σε μια πλούσια εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας. Η ταπεινή γλιστρίδα, όμως, «παίζει» σε πολλές συνταγές. Στο Πήλιο σερβίρεται βραστή, με σκορδαλιά, ενώ στην Κωνσταντινούπολη και στα παράλια του Αιγαίου, συνηθίζουν να φτιάχνουν μια σαλάτα στην οποία τα κρουστά φύλλα της γλιστρίδας συνυπάρχουν με το σκόρδο και την όξινη γεύση του γιαουρτιού.

Δείτε όλες τις συνταγές στο gastronomos.gr