Διατροφή-Τρόφιμα Υγεία

Έλλειψη βιταμίνης Κ: 9 συμπτώματα σε εικόνες

Έως και το 31% των ενηλίκων κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στα οστά, τις αρθρώσεις και την καρδιά.

Παρόλο που δεν την ακούμε συχνά, η βιταμίνη Κ είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βιταμίνης Κ: Η Κ1 που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, και η K2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών, τη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων και την πρόληψη της ασβεστοποίησης των αρτηριών, ένα παράγοντα που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο.

Για να αποφύγετε την ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, είναι απαραίτητο να τρώτε τροφές πλούσιες σε Κ1, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κολοκύθα και χυμό ροδιού, αλλά και Κ2, όπως κοτόπουλο, συκώτι, βούτυρο, τυρί, κρόκους αυγών και χοιρινό.

Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό συνδυάστε την με τροφές που περιέχουν λιπαρά.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες τα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Κ.

Αδυναμία επούλωσης πληγών – αιμορραγία: Όταν οι πληγές δεν επουλώνονται, μπορεί να χάσετε επικίνδυνα μεγάλη ποσότητα αίματος. Οι βαριές περίοδοι, οι συχνές ρινορραγίες, η αιμορραγία των ούλων, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα, είναι πιθανά προειδοποιητικά σημάδια έλλειψης βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος.

Απώλεια οστικής δύναμης: Έρευνες συνδέουν την αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Καρδιακά προβλήματα: Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Κ είναι χαμηλά, το ασβέστιο μπορεί να επικάθεται σε μαλακούς ιστούς, όπως οι αρτηρίες, αντί των οστών. Αυτό προκαλεί αδυναμία των οστών αλλά είναι και παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Συμπτώματα αρθρίτιδας: Όταν τα επίπεδα βιταμίνης Κ είναι πολύ χαμηλά, τα οστά και ο χόνδρος δεν λαμβάνουν τα συστατικά που χρειάζονται, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Κοιλιοκάκη ή άλλη διαταραχή του πεπτικού: Οι πάσχοντες από προβλήματα του πεπτικού ή σύνδρομα δυσαπορρόφησης, είναι πιθανό να μην απορροφούν σωστά τη βιταμίνη Κ. Τέτοιες καταστάσεις είναι η κυστική ίνωση, η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κ.α.

Αντιβιοτικά: Κάποια μπορεί να καταστρέψουν τα βακτήρια στο έντερο που παράγουν βιταμίνη Κ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος.

Ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων: Φάρμακα που περιέχουν ουσίες, όπως η χολεστυραμίνη και η κολεστιπόλη, εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει τη διαιτητική χοληστερίνη (χοληστερόλη), δηλαδή αυτή που υπάρχει στα γεύματα, εμποδίζοντας την επαναπορρόφηση των χολικών οξέων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Κ.

Εξετάσεις αίματος: Τα επίπεδα βιταμίνης Κ ελέγχονται μέσω εξετάσεων αίματος, οι οποίες υπολογίζουν το ποσοστό των πρωτεϊνών που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ και δεν ενεργοποιούνται.

Έλλειψη κατά τη γέννηση: Νεογέννητα και βρέφη που δεν τους χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη Κ στις πρώτες εβδομάδες (2η – 12η) της ζωής τους, μπορεί να εμφανίσουν ανεπάρκεια λόγω της χαμηλής μεταφοράς της βιταμίνης Κ1 στον πλακούντα, των χαμηλών επιπέδων των παραγόντων πήξης και της χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ στο μητρικό γάλα.

Πηγή: Reader’s digest