Διατροφή

Καθαρά Δευτέρα: 10 συνταγές για ένα πλούσιο νηστίσιμο τραπέζι

Survivor Spoiler 13/3: Τέλος το Survivor για τον Πάνο Καλλίδη. Παίρνει ο Τριαντάφυλλος τη θέση του;
Τηρήστε την παράδοση που σηματοδοτεί την απαρχή της Σαρακοστής με τραγανή σπιτική λαγάνα, ταραμοσαλάτα, ντολμάδες, όσπρια και πολλών λογιών θαλασσινά

Από την Καθαρά Δευτέρα και για σαράντα μέρες, όσες κι οι μέρες της δοκιμασίας του Χριστού στην έρημο, οι πιστοί αφήνουν πίσω τις αμαρτωλές συνήθειες και «καθαρίζουν» σώμα και πνεύμα πριν το Πάσχα. Η παράδοση όμως θέλει αυτές οι μέρες της λιτότητας και της αυτοσυγκράτησης να ξεκινούν με φαγοπότι. Η λέξη «κούλουμα», που αναφέρεται στους ζωηρούς υπαίθριους εορτασμούς της Καθαράς Δευτέρας, με τα γλέντια και τοπικά τους έθιμα, είναι σύμφωνα με μια εκδοχή αναγραμματισμός του λατινικού «cumulus», που ανάμεσα σε άλλα σημαίνει «αφθονία». Ακόμη κι αν φέτος, αντί για τις καθιερωμένες εξορμήσεις στην εξοχή, θα πρέπει να περιοριστούμε σε μια βόλτα στην πιο κοντινή πράσινη ανοιχτωσιά, μπορούμε με τα εδέσματα που συντάσσονται κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής να στήσουμε ένα ωραίο οικογενειακό τραπέζι. Πλούσιο κι ας μην είναι μεγάλο.

Η ελληνική κουζίνα έχει μια μεγάλη παρακαταθήκη νηστίσιμων συνταγών για να τιμήσετε την ημέρα. Αντί να πάρετε έτοιμη λαγάνα, γιατί να μην φτιάξτε μόνοι σας το άζυμο, τραγανό ψωμί που είναι συνυφασμένο με την Καθαρά Δευτέρα; Εδώ θα βρείτε όλα του τα μυστικά. Στολίστε το τραπέζι με πολύχρωμα τουρσάκια, ελιές και την απαραίτητη ταραμοσαλάτα που αυτή την μέρα είναι στις δόξες της ‒παρακάτω σας προτείνουμε τρεις διαφορετικές εκδοχές για να διαλέξετε όποια σας ταιριάζει. Τυλίξτε ντολμαδάκια, μαγειρέψτε με όσπρια, λαχανικά και θαλασσινά, στάξτε στα ποτήρια κρασί, ούζο ή τσίπουρο και στο τέλος γλυκαθείτε με τον απαραίτητο χαλβά. Αφορμές για μικρές χαρές ψάχνουμε όλοι αυτό τον καιρό. Κι όταν μοιραζόμαστε το ίδιο τραπέζι, η χαρά πολλαπλασιάζεται.