Διατροφή

Κόκκινο κρέας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τακτική κατανάλωσή του (εικόνες)

Survivor Spoiler 16/3: Βόμβα από την Νικολέττα. Αυτόν επιλέγει ως υποψήφιο για αποχώρηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών.

Αποτελεί πάγια επιστημονική θέση τα τελευταία χρόνια άλλωστε, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να γίνεται με μέτρο.

Οι γιατροί συστήνουν να καταναλώνουμε μέχρι μία μερίδα άπαχου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένο.

Μια μερίδα ισοδυναμεί με 120-150 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος: δηλαδή μία μπριζόλα στο μέγεθος μίας «παλάμης» ή ένα μπιφτέκι στο μέγεθος μίας «παλάμης» ή «γροθιάς».

Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς κρέας, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Κόκκινο κρέας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τακτική κατανάλωσή του (εικόνες)

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταναλώνετε κρέας, όπως σε περίοδο νηστείας, ή αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης προτιμήστε ποικιλία από όσπρια και ξηρούς καρπούς και συνδυάστε τα με δημητριακά.

Κόκκινο κρέας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τακτική κατανάλωσή του (εικόνες)

Συνδυάστε το κρέας με λαχανικά, π.χ., κοτόπουλο με μπάμιες, μοσχάρι με κολοκυθάκια, χοιρινό με σέλινο, κρεατόσουπα.

Κόκκινο κρέας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τακτική κατανάλωσή του (εικόνες)

Ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία. Αποφύγετε το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα και προτιμήστε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στον φούρνο.

Κόκκινο κρέας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τακτική κατανάλωσή του (εικόνες)

Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.

Κόκκινο κρέας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τακτική κατανάλωσή του (εικόνες)

Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε κόκκινο κρέας, προτιμήστε άπαχα μέρη από μοσχάρι (π.χ. νουά) ή από χοιρινό (π.χ. ψαρονέφρι) ή κιμά από άπαχο κρέας.

Κόκκινο κρέας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τακτική κατανάλωσή του (εικόνες)

Αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας. Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ. νιτρώδες νάτριο). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα προϊόντα αλλαντοποιίας (π.χ. ζαμπόν, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, μπέικον, προσούτο, παστουρμάς, σουτζούκι, σύγκλινο, απάκι, λουκάνικα), καθώς επίσης και τα προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος (π.χ. μπιφτέκια, κεμπάπ, παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου κ.ά.).

Κόκκινο κρέας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τακτική κατανάλωσή του (εικόνες)

Προτιμάτε το λευκό κρέας αντί του κόκκινου.