Διατροφή-Τρόφιμα Κρήτη

Μάστιγα η ακρίβεια- Δεν αποκλείουν το μποϊκοτάζ οι Ηρακλειώτες

Σούπερ μάρκετ: Τι έδειξε η σύγκριση στις τιμές προϊόντων με άλλες χώρες της Ευρώπης

Πονοκέφαλος η αισχροκέρδεια για τους καταναλωτές

Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι καταναλωτές της Κρήτης με την ακρίβεια που σαρώνει τις τιμές από ημέρα σε ημέρα ενώ εμφανίζονται και διατεθειμένοι να τηρήσουν το μποϊκοτάζ που ανακοίνωσε το ΙΝΚΑ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο σε δύο πολυεθνικές εταιρίες, την Unilever και την Procter & Gample «για υπερβολικό κέρδος». Το ΙΝΚΑ (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) καλεί τους πολίτες σε μποϊκοτάζ μίας εβδομάδας, από 13 μέχρι 19 Νοεμβρίου, για τα προϊόντα των δύο συγκεκριμένων εταιριών.

Στο Ηράκλειο πολλοί καταναλωτές είναι ενημερωμένοι τόσο για το πρόστιμο όσο και για το μποϊκοτάζ και δηλώνουν στο Cretalive «ότι υπάρχουν πολλά φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά» ενώ άλλοι καλούν σε γενικευμένο μποϊκοτάζ λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να «αγοράζουν μόνο τα βασικά αγαθά».

Άλλος καταναλωτής εξήγησε ότι από την εμπειρία του στα χρόνια που ζούσε στο εξωτερικό έχει μάθει να εκτιμά και να αγοράζει προϊόντα ετικέτας (τα προϊόντα με την ονομασία του κάθε σούπερ μάρκετ) ή ακόμα καλύτερα τοπικά προϊόντα.

Σε γενικές γραμμές οι καταναλωτές είναι άκρως δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά τονίζοντας ότι «οι τιμές αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα» ενώ αρκετοί απαντούν θετικά στην τήρηση του μέτρου που προτείνει το ΙΝΚΑ.

Επίσης αρκετοί ήταν εκείνοι που απάντησαν ότι «η αισχροκέρδεια δεν προέρχεται μόνο από τις δύο πολυεθνικές στις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο αλλά είναι ένα γενικότερο φαινόμενο των τελευταίων ετών που “ροκανίζει” το μισθό μας».

Βέβαια υπήρξαν και κάποιοι πολίτες οι οποίοι γνώριζαν για το πρόστιμο ωστόσο δεν είχαν ενημερωθεί για το μποϊκοτάζ. Στην ερώτηση του Cretalive εάν θα εφαρμόσουν την οδηγία του ΙΝΚΑ οι περισσότεροι απάντησαν καταφατικά, κάποιοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν ποια προϊόντα εμπορεύονται οι δύο συγκεκριμένες εταιρίες ενώ άλλοι απάντησαν ότι θα χρειάζεται σκέψη και προσεκτική εξέταση η εφαρμογή ή όχι του μποϊκοτάζ.

Το δελτίο τύπου του ΙΝΚΑ αναφέρει:

«Μετά από τα πρόστιμα που επέβαλε η κυβέρνηση σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για υπερβολικό κέρδος  το ΔΣ του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας αποφάσισε και καλεί τους πολίτες καταναλωτές σε Μποϊκοτάζ κατά των εταιρειών Unilever και Procter & Gample από 13 Νοεμβρίου 2023 έως και 19 Νοεμβρίου 2023.

 

Η δύναμη του πολίτη καταναλωτή είναι η αντίδραση και αντίσταση κατά αυτών που αισχροκερδούν κερδοσκοπούν και βιάζουν το εισόδημα μας.

Είναι τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα για υπερβολικό κέρδος.

Είναι η πρώτη αντίδραση των πολιτών Καταναλωτών μετά και από τις δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού πως η Ελλάδα δεν είναι ΜΠΑΝΑΝΙΑ.

ΑΠΟ 13 ΝΟΕΜΒΡIΟΥ 2023 ΚΑΙ ΕΩΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2023

ΜΠΟΪΚΟΤAΖ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ

UNILEVER AND PROCTER & GAMPLE»